Diskret ejendomskonge

Michael Nielsen styrer ATPs enorme murstensportefølje diskret og forsigtigt – trods en fortid tæt på farverige byggematadorer og øl.

Michael Nielsen og ATP Ejendomme ?bor i Møntergården lige over for ?Kongens Have. Foto: Sine Fiig/ATP Fold sammen
Læs mere

Der er ikke meget spradebasse over Michael Nielsen, som siden 2004 har været øverste chef for ATP Ejendomme, landets største investor udi mursten med over 30 milliarder kroner på bøgerne.

Han vender hurtigt og høfligt tilbage, når pressen henvender sig, men er ikke selv udfarende og har slet ikke behov for store armbevægelser. Tidligere i karrieren har han ellers været flere steder med lidt mere ramasjang.

Ad to omgange arbejdede han med tal og økonomi i ølverdenen, først i Faxe og senere i den fusionsskabte Bryggerigruppen (i dag Royal Unibrew).

Allerede i 1985 kom han tæt på ejendomme som økonomidirektør i Chr. Islef, en af datidens store byggekoncerner. Herefter var han i Danbyg, ejet af byggematadoren Axel Juhl-Jørgensen, der var kendt for makkerskabet med den endnu mere farverige Bøje Nielsen.

Efter ejendomskrisen i 1992-1993 blev Danbyg overtaget af Unibank (senere en del af Nordea), og Michael Nielsen blev direktør.

I 2002 kom han til ATP Ejendomme, hvor han er med til at passe på vores alle sammens penge. Senest har han været i erhvervspressen, fordi Radisson-kæden har opsagt sit lejemål med hotel, kongrescenter og koncertsted i det ATP-ejede Falconer Center-kompleks på Frederiksberg, og fordi ATP Ejendomme fremlagde 2014-tal med rekordstore investeringer på 5,6 milliarder.

Helt så meget bliver det næppe til i år, fordi priserne på ejendomme i Michael Nielsens øjne er kommet godt i vejret, både herhjemme og i udlandet.

Nielsen går nemlig ikke på kompromis med sikkerhed. Han og ATP lægger blandt andet vægt på såvel lange lejekontrakter som god beliggenhed og holder sig normalt væk fra udviklingsprojekter. Han afviser da heller ikke udtrykket »livrem og seler« i Berlingskes spørgsmål om risikoprofilen:

»Vi befinder os forholdsvis langt inde på risikokurven,« siger ejendomsdirektøren.

Jobsporet med mursten har han tidligere begrundet således:

»Det er ikke nødvendigvis raketvidenskab, men det er spændende at skabe nye ejendomme og at have langsigtet ejerskab, og man har mulighed for at sætte præg på udviklingen af byen.«

Eksempler på præget af byens udvikling er de nyere byggerier af FN-byen på Marmormolen og Portland Towers, de to kontorombyggede cementsiloer på Nordhavn, samt den kommende Pakhuset-kontorbygning på Langelinie.

En af »vores kronjuveler« er det milliardstore og nyindkøbte kontorkompleks i Bruxelles, udlejet til den belgiske stat på en lejeaftale med 18 år tilbage – andre favoritter er to store butiksinvesteringer:

»I Magasinbygningerne har vi lejekontrakter på over 20 år med red.), og Aalborg Storcenter er måske ikke så kendt, men et af Danmarks bedste drevne centre målt på omsætningen per kvadratmeter.«

Michael Nielsen bor i parcelhus i Hedehusene med hustruen gennem mere end tre årtier. På motionsfronten udløste en benskade et skift fra badminton til terræn-gående cykling.