Discount vinder frem med ny lukkelov

I 2020 vil discountbutikkerne ifølge en ny prognose have 45 procent af dagligvaresalget.

Foto: Torben Christensen

Liberaliseringen af lukkeloven og tilbageholdende forbrugere kommer til at skabe det største opbrud i dagligvarebranchen i mange år.

Retail Institute Scandinavia vurderer ifølge Jyllands-Posten, at discountbutikkerne vil buldre frem i de kommende år, mens de mindre supermarkeder, nærbutikker og kiosker bliver de store tabere i den indædte kamp om kunder og markedsandele.

- Discountbutikkerne vil ifølge vores nyeste prognose i 2020 have 45 procent af salget af dagligvarer. Det er samme niveau som Tyskland, og en langt højere andel, end vi spåede for et år siden, siger Henning Bahr, der er administrerende direktør i Retail Institute Scandinavia, til Jyllands-Posten.

Coop har allerede taget konsekvensen af udviklingen ved at omdanne 15 SuperBrugsen-forretninger til Fakta-butikker. Og derudover har man sænket priserne i Dagli’Brugsen og Føtex, fordi de mistede kunder til discountbutikkerne.

Udviklingen har taget fart med den nye lukkelov, som gør det muligt at handle i discountbutikkerne i flere timer af døgnet.

- Indkøbsmønstrene er i opbrud. Jeg forventer, at der vil blive flyttet omsætning for 2-3 milliarder kroner på grund af lukkeloven, siger detailhandelsekspert Bruno Christensen, direktør i Detailhandels Promotion, til Jyllands-Posten.