Dirty Harrys våbenleverandør stikker navnet i hylsteret

Det er svært at tænke på andet end våben, når man hører navnet Smith & Wesson. Men da selskabet faktisk laver andet end pistoler, skrifter selskabet bag nu navn - så slipper man måske også for de politiske aktie op- og nedture.

Clint Eastwood i rollen som Dirty Harry fra 1971 Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

»You've gotta ask yourself one question: »Do I feel lucky?« Well, do ya, punk?«

Dirty Harrys berømte ord, leveret af skuespilleren Clint Eastwood, har opnået kultstatus. I filmen, der bærer samme navn som hovedpersonen, bliver de tre sætninger sagt til en blødende bankrøver, der ligger for enden af Dirty Harrys .44 Magnum-revolver, som Harry ikke er sen til at kalde verdens stærkeste håndvåben, der kan blæse røverens hoved rent af.

Magnum-revolveren bliver fremstillet af Smith & Wesson, og i mange år har man også kunnet købe en Smith & Wesson-aktie på børsen, hvis man var glad for krudt og kugler. Men fra og med 1. januar leder man forgæves i børslisterne, hvis man vil investere i våbenproducenten, for den selskabet bag Smith & Wesson har skiftet navn til det lettere generiske: American Outdoor Brands Corp.

Hvis man spørger i Smith & Wesson-lejren, så skyldes navneskiftet først og fremmest, at selskabet laver mere end blot pistoler og i dag er aktiv i flere segmenter inden for friluftsliv (og våbentilbehører i øvrigt), men det er kun skydevåbene, der bærer det ikoniske navn.

Flere medier spekulerer dog også i, at navneskiftet kan have en politisk vinkel. Tyske Handelsblatt skriver i, at Smith & Wesson gerne vil rykke lidt væk fra de voldsomme aktie-op- og nedture, som har præget våbenaktierne i forbindelse med de utallige amerikanske masseskyderier, og hvis der er delstatsvalg eller valg til det Hvide Hus, som vi så i november.

Logikken i aktiebevægelserne har været temmelig omvendt, må man sige. Efter masseskyderier bliver der faktisk købt flere våben og flere våbenaktier, fordi amerikanerne opbygger lagre i frygt for, at retten til at købe våben vil blive indskrænket.

Der kan dog stadig købes håndvåben af mærket Smith & Wesson, så Dirty Harry behøver ikke true kriminelle med en American Outdoor Brands Corp.-seksløber.