Direktører vil have omgående handling: »Vores eksistensgrundlag er væk«

Regeringens udmelding om fortsat at fraråde rejser til størstedelen af verden efterlader den i forvejen kriseramte rejsebranche i knæ. Hvis ikke regeringen kompenserer med hjælpepakker, risikerer dele af branchen at lukke permanent, lyder meldingen fra Spies, Bravo Tours og Danmarks Rejsebureau Forening.

Grækenland er så småt ved at åbne for internationale turister, og poolen får en sidste overhaling, men Udenrigsministeriet fraråder stadig alle unødvendige rejser til landet.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Sakis Mitrolidis/Ritzau Scanpix

Flere danske rejsebureauer havde inden statsminister Mette Frederiksens (S) pressemøde fredag 29. maj en forhåbning om, at det igen snart vil være muligt at flyve danskerne til populære rejsemål.

Men regeringens beslutning om fortsat at fraråde rejser til størstedelen af verden med undtagelse af Tyskland, Norge og Island frem til 31. august udrydder ethvert håb for rejsebranchen om, at danskerne snart igen vil tage ud at rejse.

Og det er særligt kritisk, da sommerferieperioden er det tidspunkt, branchen henter størstedelen af sin omsætning.

Derfor lyder opråbet fra branchen, at der må gøres noget nu.

Hvis ikke regeringen kommer med ekstra hjælp til den hårdt ramte branche, risikerer flere danske rejsebureauer at gå konkurs. Det kan i værste fald betyde, at danskerne fremover ikke kan bestille rejser gennem et dansk rejsebureau.

Sådan lyder meldingen fra blandt andre Lars Thykier, som er administrerende direktør for Danmarks Rejsebureau Forening (DRF), der repræsenterer omkring 100 mindre og mellemstore rejseselskaber i Danmark.

»Hvis ikke vi får en hjælpende hånd, så lukker branchen – og det er ikke en dramatisk antagelse,« siger han.

Optimismen er forsvundet

Fælles for de danske rejsebureauer er, at de alle under normale omstændigheder har højsæson i sommermånederne.

Derfor er regeringens besked om, at der ikke bliver ændret rejsevejledninger for en stor del af danskernes favoritrejsemål inden 31. august, særligt nedslående for rejsebureauerne.

Hos Bravo Tours er man uforstående overfor, at en række populære rejsemål ikke er med i regeringens rejsevejledninger, da flere af dem ikke har været hårdt ramt af coronavirus og er ved at åbne for turister igen.

»Det er hele vores eksistensgrundlag, som bliver revet væk under os. Vi var overbevist om, at der ville blive åbnet for at flyve til mange flere EU-lande. Der er mange lande og rejsemål, som har været ramt i langt mindre grad end Danmark. Vi er uforstående overfor, at man ikke kan flyve dertil,« siger Peder Hornshøj, adm. direktør for Bravo Tours.

Også hos Danmarks største rejsebureau, Spies, gik forventningerne på, at der ville blive åbnet for rejser til flere EU-lande i sommerperioden.

Her blev man især optimistisk, efter at lande som Spanien, der er danskernes foretrukne rejsemål, officielt meddelte, at de var klar til at tage mod turister fra 1. juli.

Det oplyser Jan Vendelbo, adm. direktør for Spies, som kalder regeringens udmelding for »en virkelig hård mavepuster« oven på en i forvejen udfordrende tid for rejsebranchen.

»Vi kan ikke forstå, hvorfor man har truffet en så vidtrækkende beslutning, når man på EU-niveau har sagt, at man ønsker en sikker og tryg turisme igen, og at de lande, som har meldt sig klar til at tage mod turister, opfylder alle krav og samtidig byder danskerne velkomne,« lyder det fra Jan Vendelbo.

»I stedet vælger man at forlænge rejsevejledningerne frem til 31. august, og dermed trækker man hele sommeren og de måneder, som rejsebranchen traditionelt har tjent deres penge i, helt væk,« tilføjer han.

Hos Danmarks Rejsebureau Forening havde man ligeledes forventet, at danskerne kunne se frem til at holde sommerferie på flere destinationer end Norge, Tyskland og Island.

Her har man også haft oplevelsen af, at flere af danskerne havde mod på at bestille ferier til syden i sommerperioden.

Ferier, som står til at blive aflyst, og som derfor skal tilbagebetales til kunderne.

Og netop den problemstilling kan efterlade de danske rejsebureauer i endnu større vanskeligheder. Rejsebureauerne har eksempelvis allerede booket sig ind på hoteller, som tilmed står i økonomiske problemer, der kan gøre det vanskeligt for dem at betale tilbage til rejsebureauerne.

Det er således en kæde af forskellige leverandører, der bliver ramt, når rejserne skal aflyses, og kundernes penge skal tilbagebetales, lyder det fra Lars Thykier, adm. direktør hos Danmarks Rejsebureau Forening.

»Den ene ting er, at vi skal tilbagebetale kunderne for nogle penge, som vi formentlig ikke får tilbage fra leverandørerne. Den anden er, at vi ikke har noget salg – overhovedet. Derfor er det penge, som ikke er i kassen, der skal betales tilbage,« siger han.

»Hvis der ikke kommer en hjælpepakke, der ikke bare kompenserer, men som dækker de omkostninger, så kommer der snart en masse konkurser,« tilføjer Lars Thykier.

Hjælpepakker er utilstrækkelige

Både Danmarks Rejsebureau Forening, Bravo Tours og Spies forklarer, at de hjælpepakker, som rejsebureauerne har modtaget hidtil, slet ikke er tilstrækkelige til at redde branchen.

Især ikke nu, hvor man skal finansiere tilbagebetalinger for aflyste rejser i højsæsonen.

»De hjælpepakker, vi får nu, er småpenge i forhold til, hvad der skal til. Det er slet ikke tilstrækkeligt,« siger Peder Hornshøj, adm. direktør for Bravo Tours, og tilføjer, at han ikke vil spå om fremtiden for rejseselskabet, men han slår fast, at konsekvenserne vil være enorme for virksomheden:

»Vi har slet ikke fantasi til at forestille os, hvad forlængelsen af anbefalingerne for udenrigsrejser kommer til at betyde. Vi er nødt til at afvente og se, hvad der kommer af nye hjælpepakker, før vi kan drage nogen konklusioner. Vi vil frygteligt gerne have været i gang med at flyve igen allerede nu, men nu kan vi nok tidligst flyve fra 1. september, og det er et kæmpe tilbageslag, der får konsekvenser for forretningen fremadrettet. Højsæsonen er helt væk,« siger Peder Hornshøj.

Hos Spies understreger adm. direktør Jan Vendelbo ligeledes vigtigheden af, at der kommer en hjælpepakke, som kan kompensere for det massive økonomiske tab, branchen står over for.

»Der er kun en ting, som virkelig er livsnødvendig for rejsebranchen nu. Det er likviditet. En hjælpepakke skal sikre, at rejsebranchen har den likviditet, den behøver, nu hvor den skal gå i dvale de næste tre måneder og skal have penge til at tilbagebetale til kunderne.«

Lars Thykier fra Danmarks Rejsebureau Forening stemmer i og understreger, at hvis ikke, der kommer en hjælpepakke til branchen, så risikerer man, at der ikke vil eksistere danske rejsebureauer i fremtiden.

Derfor mener han, at en potentiel hjælpepakke ikke skal være finansieret via lån, som den har været hidtil, men at den skal være statsstøttet.

»Hjælpepakken kan ikke udgøres af yderligere lån, for rejsebranchen vil aldrig nogensinde kunne betale mere end de penge tilbage, som de allerede har lånt tidligere i forløbet. Den hjælp, der kommer nu, skal simpelthen være en bidragsordning,« lyder det.

»Når det er staten, der siger,  at man ikke skal rejse, så må staten også tage konsekvensen af det. Så siger den jo samtidig til os rejsebureauer, at vi ikke skal regne med at arrangere rejser,« tilføjer Lars Thykier.

Alene Spies og Bravo Tours omsatte i 2019 for omkring tre mia. kr. tilsammen.