Direktør vil have byerne ud til boligområderne

De almene boligselskaber har i for mange år været præget af manglende konkurrence, vanetænkning og beslutninger truffet på grundlag af følelser frem for fakta, mener adm. direktør for Domea.dk, Thomas Holluf Nielsen. Men branchen moderniseres i disse år, vurderer han.

Adm. direktør for Domea.dk Thomas Holluf Nielsen ser optimistisk på de almene boligselskabers rolle fremadrettet. Foto: Jacob Ljørring Fold sammen
Læs mere

I Københavns Kommune skal hver femte nye bolig, der opføres, være almen. Med den rate, hvormed der bygges nyt i København i disse år, giver det en del arbejde til de almene boligselskaber, herunder Domea København, som har fået til opgave at opføre 130 nye boliger i det fashionable nye område, der er undervejs i Nordhavn.

Thomas Holluf Nielsen, adm. direktør i Domea.dk, er med, når første spadestik bliver taget på fredag.

Huslejen kommer til at ligge lige i underkanten af 1.000 kr. pr kvm, og som efterspørgslen på boliger i København ser ud, er der næppe tvivl om, at ventelisterne hurtigt bliver lange.

Diversitet som personlig drivkraft

Det er dog ikke kun med til at mætte en efterspørgsel, men skaber også balance i byerne, at det almene byggeri også er repræsenteret inden for nybyggeriet i de dyre postnumre, lyder budskabet fra Thomas Holluf Nielsen.

»Vi er med til at gøre København til en by, hvor der er noget liv og noget synergi, idet mennesker med forskellige baggrunde får mulighed for at bo dør om dør. Vi mennesker udvikler os, når vi møder nogle, der er anderledes end os selv, og det er også en personlig drivkraft for mig, at børn og unge skal kunne have en opvækst, hvor de møder folk fra forskellige samfundslag. Det er den blanding af alment og privat byggeri, som eksempelvis det nye område i Nordhavn skal bestå af, med til at sikre,« forklarer han.

At det almene byggeri kan udfylde en efterspurgt funktion – relativt billige boliger i centrale byområder - bliver flere og flere kommuner opmærksomme på, vurderer Thomas Holluf Nielsen, som derfor ser for sig, at de almene boligselskabers position som samarbejdspartner for både kommuner og private bliver endnu stærkere i fremtiden:

»Flere og flere kommuner sætter samme vision op som Københavns Kommune, at hver femte bolig skal være almen. Vi er en væsentlig samarbejdspartner i forhold til at løse de sociale problemer, og i det hele taget skabe det boligmarked vi har i Danmark, hvor man kan få en god bolig, selv om man ikke har en høj indkomst,« siger han.

Isolerede boligområder giver problemer

De sociale problemer, der præger nogle af de almene boligområder, skyldes i høj grad, at man for mange år siden fejlagtigt har opført nogle af boligerne isoleret fra det by-, erhvervs-, og arbejdsliv, der udspiller sig omkring dem, mener Thomas Holluf Nielsen. Den erkendelse giver anledning til en løsningsmodel, hvor overskriften er ’byerne ud til boligområderne’, siger han:

»Vi skal ikke have boligområderne ind i byerne; vi skal have byerne ud til boligområderne. De problematiske områder skal åbnes op, hvilket kan ske via ny infrastruktur, hvor man simpelthen sørger for, at også folk, der ikke bor der, har en grund til at færdes der. Det kan også ske via mere erhverv og flere butikker side om side med lejligheder og mere blandet byggeri, hvor noget er privat leje, noget ejerboliger og noget almene boliger,« forklarer Nielsen og uddyber:

»De almene boliger har i mange år løst en stor opgave i samfundet, både når det gælder om at skabe gode boligområder og løse sociale problemer, hvor der har været behov for det. Det arbejde skal vi selvfølgelig fortsætte med. Men vi skal blive bedre til at styre omkostningerne. Det har vi pligt til. Vi har som branche ikke været udsat for konkurrence som resten af samfundet, og nogle gange har det knebet med incitamentet til at finde den mest effektive måde at løse tingene på. Det gør, at omkostningerne visse steder er blevet for høje. Det arbejder vi løbende på at gøre noget ved i Domea.dk.«