Direktør »valgte« bankbestyrelse

Utilgiveligt, lyder dommen fra en uvildig revisorrapport fra Roskilde Bank, som beskriver, hvordan det var bankens tidligere administerende direktør, der styrede, hvem der skulle sidde i bankens bestyrelse, skriver Dagbladet Roskilde.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var Roskilde Banks tidligere administrerende direktør Niels Valentin Hansen, der styrede hvem bankens bestyrelse indstillede, når der skulle vælges nye bestyrelsesmedlemmer på bankens generalforsamling.

Sådan lyder en af konklusionerne i en uvildig undersøgelse af magtbalancen i banken, som bankens revisor gennem 17 år, statsautoriseret revisor Jørgen Jensen lavede i 1997 - året efter han var stoppet som bankens revisor:

- Det er helt usædvanligt og unaturligt, at den ansatte direktør er så dybt involveret i processen og nærmest ser ud til at styre den, som her i banken, skriver den statsautoriserede revisor.

Finanstilsynet har kendt til rapporten og dens indhold siden 1998, hvor tilsynet bad det tidligere bestyrelsesmedlem i Roskilde Bank, Ole Bjørn Nielsen, om at redegøre for, hvorfor han forlod bankens bestyrelse på generalforsamlingen i 1998. Hele sagen bærer journalnummer 6221-0069 i Finanstilsynets arkiver.

Statsautoriseret revisor Jørgen Jensen afslører samtidig i sin rapport, at Niels Valentin Hansen helt konkret havde pålagt bestyrelsesmedlemmerne tavshedspligt, da der skulle findes en afløser til bestyrelsen i forbindelse med, at autoforhandler Jens Winther i 1997 gik fra at være bestyrelsesmedlem til at være formand for banken.

- Det er nok uheldigt, at den folkevalgte og de medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer sent bliver involveret i arbejdet, men det er tilgiveligt. Det er det derimod ikke, at direktøren i en bestyrelsessag pålægger de generalforsamlingsvalgte bestyrelsesmedlemmer fortrolighed. Det har han virkelig ikke noget med at gøre, skriver Jørgen Jensen.

I rapporten forudser Jørgen Jensen, at de kritisable forhold kan få alvorlige konsekvenser for Roskilde Bank.

- Alle gør tingene i en god mening, men magtbalancen i ledelsesforholdene er alligevel meget uheldig og kan en dag blive katastrofal, skriver Jørgen Jensen i sin rapport, der er dateret den 4. februar 1997.

Allerede i går beskrev Dagbladet, hvordan Jørgen Jensen i sin rapport beskriver Niels Valentin Hansens store magt.

- Bankdirektører har normalt nok større indflydelse på bestyrelsen end andre steder i erhvervslivet, men i Roskilde Bank er alle grænser overtrådt, står der blandt andet. Finanstilsynet ønsker ikke at svare på, hvorfor tilsynet tilsyneladende ikke reagerede tilbage i 1998, da til tilsynet blev gjort opmærksom på de kritisable forhold i Roskilde Bank.

- Jeg må henholde mig til Finanstilsynets tavshedspligt, lyder det fra Finanstilsynets pressechef Søren Møller Christensen.