Direktør i Roskilde Bank fortryder ikke lån til spekulant

Roskilde Bank lånte over en milliard til selskabet Centerplan. Det var der intet galt i, siger eks-chef.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Gruppen Centerplan, med ejendomsspekulanten Carsten Leveau i spidsen, lånte over en milliard af Roskilde Bank. Det var der ikke noget galt i, siger tidligere administrerende direktør for banken Niels Valentin Hansen.

Han, den tidligere bestyrelse og revisionshuset EY er afkrævet over en milliard kroner i erstatning for de tab, staten led på bankens store udlån til specielt ejendomsmarkedet, som staten overtog efter bankens krak.

En af de største kunder var Centerplan, der blandt andet købte Scala i København. Centerplan havde af bestyrelsen fået lov til at låne 636 millioner kroner, men engagementet blev højere, viser dokumenter fra banken, som er fremlagt i retten.»Det mindes jeg ikke. Jeg stolede på de informationer, der kom fra kreditchef Allan Christensen. Jeg husker ikke, der blev arbejdet med en større ramme«, siger Niels Valentin Hansen.
Udlånet til Centerplan blev flere gange noteret af Finanstilsynet. Men Niels Valentin Hansen fortsætter med at forklare, at han ikke var opmærksom på detaljerne i udlånet.

»Jeg så ikke grund til at tvivle på, hvad der kom til mig fra kreditafdelingen. Jeg kan jo ikke vurdere hvert enkelt tal. Jeg havde tillid til min organisation«, siger Niels Valentin.

Ved årsskiftet til 2007 steg udlånet til Centerplan, fordi der blev lånt penge til at betale renter. Lånet steg i begyndelsen af 2007 til 761 millioner kroner.
Men Niels Valentin Hansen så ikke noget forkert i det.

Heller ikke da banken selv noterede sig, at Centerplan lånte penge baseret på værdistigninger på eksisterende ejendomme, og at likviditeten derfor var presset.
»Jeg var ikke utilfreds«, siger Niels Valentin Hansen.Sagen om Roskilde Bank udløber af dens spektakulære krak i 2008. Efter en aggressiv vækst op til finanskrisen faldt banken fra hinanden og efterlod aktionærer og ikke mindst statens skraldeselskab, Finansiel Stabilitet, med enorme tab.

Niels Valentin Hansen blev som tidligere mangeårig bankdirektør af mange anset for at være hovedårsagen til de enorme tab. Bestyrelsen blev opfattet som for svag til stoppe ham.

Han og flere andre medlemmer af Roskilde Banks tidligere ledelse er sagsøgt for en rund milliard plus renter af netop Finansiel Stabilitet, der overtog banken efter krakket.

Niels Valentin Hansen og den tidligere ledelse er anklaget for at have svigtet i långivningen ved at have sat gang i voldsom vækst, for ikke have haft en god nok styring på udlånet og for ikke at have fulgt Finanstilsynets advarsler.