Direktør i energigigant får sin lønforhøjelse afvist af aktionærerne

Ejerkredsen i verdens tredjestørste energiselskab, BP, har på en generalforsamling nedstemt den massive lønforhøjelse, som selskabets adm. direktør forinden var blevet tildelt af bestyrelsen. Direktøren ser dog ud til at sikre sig stigningen på 21 mio. kr.

Bob Dudley, adm. direktør i den britiske energigigant BP, har ikke opbakning fra aktionærerne til den lønstigning på 21 mio. kr., som bestyrelsen har tildelt ham. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEONHARD FOEGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når en adm. direktør bliver tildelt en lønforhøjelse af bestyrelsen, plejer det at være rent formalia at få den godkendt på selskabets generalforsamling. Men sådan skulle det ikke gå i britiske BP, der er verdens tredjestørste energiselskab.

Således afviste mere end 59 pct. af selskabets aktionærer den lønforhøjelse på 20 pct., som bestyrelsen i BP havde tildelt selskabets adm. direktør, Bob Dudley. Det skriver flere internationale medier, herunder BBC og Financial Times.

Ifølge sidstnævnte medie er aktionærernes nedstemning den største af sin art i fire år for selskaber i FTSE 100, et indeks over de 100 børsnoterede selskaber på London Stock Exchange med den største markedsværdi.

Lønforhøjelsen blev givet på trods af et år, hvor BP's overskud faldt, og hvor en række stillinger blev skåret væk. Blandt de aktionærer, der stemte imod, er investerings- og ejendomsforvalteren Aberdeen Asset Management og investeringsselskabet Royal London Asset Management. Ifølge den britiske aktionærforening Sharesoc var lønstigningen »simpelthen for stor«.

Adm. direktør Bob Dudley ser dog ud til at beholde sin lønstigning. Således er afstemningen på generalforsamlingen ikke bindende for BP-bestyrelsen. Kun hvert tredje år er generalforsamlingens afstemning om ledelsens lønpakker bindende for bestyrelsen, skriver BBC. Det skete senest i 2014 og vil derfor være gældende igen på næste års generalforsamling.

BP's bestyrelsesformand, Carl-Henric Svanberg, udtaler dog ifølge BBC, at han lytter til investorerne. Allerede i sin tale inden afstemningen afslørede formanden, at han var bekendt med de kritiske røster fra aktionærerne.

»Vi vil sætte os ned med vores største aktionærer for at sikre, at vi forstår deres bekymringer og for at søge jeres opbakning til en fornyet lønpolitik. Vi ved allerede fra modtagne fuldmagter og samtaler med vores institutionelle investorer, at der er reel bekymring over bestyrelsens løn i dette udfordrende år for vores aktionærer,« sagde bestyrelsesformanden ifølge BBC i sin tale inden afstemningen.

Adm. direktør Bob Dudleys samlede lønpakke steg ifølge Financial Times fra 16,4 mio. dollar eller 108 mio. kr. i 2014 til 19,6 mio. dollar eller 129 mio. kr. i 2015.