Direktør for Royal Greenland tror 2017 bliver nyt rekordår

Topchef Mikael Thinghuus regner med, at i Royal Greenland i 2017 i lighed med sidste år slår rekord og får et overskud før skat på en kvart mia. kr. før skat. I de første 6 måneder af år var der et stærkt fald i indtjeningen i Storbritannien.

Foto: Michael Bothager.
Læs mere
Fold sammen

Det går fortsat fremad for Royal Greenland, der er én af Nordatlantens største seafood-koncerner. Men i år har selskabet haft store udfordringer at kæmpe med, bl.a. faldende indtjening i Storbritannien på grund af faldet i kursen på pund.

Selskabets omsætning voksede med ni procent til 2,6 milliarder kroner i de første seks måneder af 2017 i forhold til samme periode året før.

Royal Greenland forbedrede ligeledes sit resultat før skat til et overskud på 32 mio. kr. i første halvår i år fra et minus på syv millioner kr. i samme periode sidste år.

Og overskuddet efter skat voksede til et overskud på én mio. kr. i første halvår 2017 fra et tab på 12 mio. kr. i første halvår 2016 . Egenkapitalen er på 1,3 milliarder kr. med en soliditet på 31,8 procent.

»Vi er godt tilfredse med regnskabet,« siger koncernchef Mikael Thinghuus.

Den positive udvikling i resultatet skyldes især øget indtjening på skalrejer og snekrabber, men også indtjeningen på stenbiderrogn og røgede fiskeprodukter er i fremgang. Der var især fremgang på markederne i Asien og Nordamerika. Hertil kommer en høj afsætning til Skandinavien.

På den negative side har Royal Greenland været hårdt ramt af de seneste måneders fald i kursen på engelske punkt som følge af Brexit.

»Efterdønningerne af Brexit-afstemningen i Storbritannien har ramt os tungt i første halvår af i år. Alene på faldet i pund tabte vi 18 mio. kr. Havde kursen på pund været uændret, ville vores overskud før skat have været 50 mio. kr. mod 32 mio. kr.,« siger Mikael Thinghuus.

Royal Greenland har ligeledes haft betydelige udfordringer på eksport af hellefisk og torsk fra Grønland på grund af driftmæssige problemer, dvs. forsinkelser i sejladsen, hos Royal Arctic Line, der transporterer selskabets produkter til Aalborg. Herfra sendes de videre ud i verden.

Hertil kommer, at salget af kogte og pillede rejer har været stærkt presset af faldende salgspriser, specielt på små rejer.

For hele 2017 ventes overskuddet før skat på niveau med 2016, hvor Greenland slog rekord med et overskud på omkring 250 mio. kr., siger koncernchefen.

Det er typisk i andet halvår af et år og især i fjerde kvartal, at Royal Greenland tjener de fleste penge. Op til jul er der traditionelt et stort salg af fisk og skaldyr til kunder i Europa og Nordamerika. Hertil kommer et stort salg til Kina, hvor kunderne køber ind i fjerde kvartal til det kinesiske nytår i februar.

»Vi har altid haft stort set hele vores indtjening i andet halvår,« siger administrerende direktør Mikael Thinghuus.