Direktør for Nokia-producent går straks

HMD, som producerer de nye Nokia-telefoner, mister topchefen forud for vigtig lancering.

Det er kun fem måneder siden, at Arto Nummela som topchef for HMD Global tog verden med storm, da han præsenterede klassikeren Nokia 3310 i nyt design på verdens største mobilmesse. Nu har han øjeblikkeligt forladt sit selskab. Arkivfoto: Paul Hanna, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL HANNA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Topchefen for Nokias arvtager på mobilfronten forlader sit eget selskab med øjeblikkelig virkning forud for en af de helt store mobillanceringer.

Det er HMD Global, som ejer rettighederne til at producere mobiltelefoner og tavle-PCer med Nokias navn på, som nu mister sin administrerende direktør, Arto Nummela »efter gensidig aftale«.

Arto Nummela var ansvarlig for Nokias salg i Asien og havde været hos Nokia siden 1994. Han trådte til som topchef for HMD Global, der blev stiftet i maj 2016 og ejes af kapitalfonden Smart Connect LP, som er stiftet af Jean-François Baril, der var direktør i Nokia.

Årsag: Et personligt forhold

En talsmand fra HMD siger, at Nummelas afgang skyldes et personligt forhold mellem ham og bestyrelsen men vil ikke over for nyhedsbureauet Reuters fortælle nærmere.

Florian Seiche, som er direktør for HMD Global, er blevet udpeget som midlertidig topchef for hele HMD. Han er tidligere direktør for Microsoft Mobiles europæiske salg.

Modsat Nokias sidste dage som selvstændig mobilproducent laver HMD ikke Windows-telefoner men satser på Android, som er verdens mest udbredte mobilstyresystem. 86 procent af alle nyproducerede smartphones i verden kommer med Android fra fødslen. HMD overlader det til den kinesiske elektronikgigant Foxconn at producere selve telefonerne. Foxconn leverer også iPhones til Apple og Android-telefoner til blandt andet Sony.

Nokia 8 på vej som ny toptelefon

HMD har indtil nu tre Android-telefoner - Nokia 3, Nokia 5 og Nokia 6 - ude og tog alt rampelyset, da selskabet i forbindelse med verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, i Barcelona i marts relancerede den klassiske Nokia 3310-telefon, som er verdens bedst sælgende mobiltelefon til dato, i et opdateret design - men med alle de klassiske dyder i øvrigt. Dette omfatter også, at den udelukkende virker på det gamle GSM-mobilnet, som ventes at blive lukket ned i løbet af nogle år.

Den fjerde Android-telefon, den 5,3 tommer store Nokia 8, ventes snart lanceret og skal være HMDs topmodel, som skal konkurrere med de dyrere telefoner til over 600 dollars eller omkring 3.900 kroner.

Microsoft havde i 2014 købt hele Nokias mobilproduktion for selv at kunne styre den og dermed fremme brugen af Windows i mobilverdenen. Det mislykkedes dog totalt, og Microsoft nedskrev hele værdien af sit 40,5 milliarder kroner store indkøb og skruede gevaldigt ned for blusset.

I stedet købte HMD retten til at kunne bruge Nokia-navnet. Nokia får så penge for brugen men har ikke selv direkte investeringer i produktionen.