Direktør-exit blev en dyr omgang for Arla Foods - kostede 8,6 mio. kr.

Den tidligere chef for Arla i Norden, Henri de Sauvage fik 8,6 mio kr., bl.a. i fratrædelsesgodtgørelse og pension, med sig, da han røg ud af koncernledelsen.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

8,6 mio. danske kr. Det fik den tidligere chef for de nordiske markeder og medlem af koncernens øverste ledelse, Henri de Sauvage, i fratrædelsesvederlag, selv om han selv havde sagt op, skriver den svenske avis, Dagens Industri.

»Afgået topchef malkede Arla for elleve millioner«, hedder det i overskrift i avisens netudgave. De 11 mio. kr. er i svenske kr., dvs. 8,6 mio.i danske kr.

Denne betaling er imidlertid ikke kun fratrædelsesgodtgørelse, men også pension og forsikring, erfarer Berlingske Business.

Sagen om den hollandsk-fødte Henri de Sauvage har været omgæret af nogen dramatik. Han blev i begyndelsen af 2016 opsagt som executive vice president og medlem af Arlas koncernledelse med ansvar for Norden.

Efter Henri de Sauvages exit fra koncernledelsen med udgangen af februar 2016 fik han en stilling som chef for Arla i Sverige.

Jobbet forlod han i slutningen af 2016 for midt i februar 2017 at blive chef for den svenske virksomhed Cloetta, der producerer slik.

»Henri de Sauvage var ansat som koncerndirektør for Norden med ansvar for Sverige, Danmark og Finland og repræsenterede disse markeder i Arlas globale koncernledelse. Da Arla foretog en stor reorganisering af hele koncernen i 2016, blev Henris ansvarsområde ændret til udelukkende at omfatte det svenske marked, og han ophørte i rollen som koncerndirektør og udtrådte af den øverste koncernledelse. Dette skifte aktiverede juridisk set en klausul i hans kontrakt om fratrædelsesgodtgørelse. Senere samme år valgte Henri at søge nye udfordringer uden for Arla,« siger kommunikationsdirektør Theis Brøgger.

Samtidig med, at Arla præsenterede omorganiseringen, sagde topchefen i Arla, Peder Tuborgh til medierne, at han havde tilbudt Henri de Sauvage en ny rolle i koncernledelsen.

Omorganiseringen i Arla kom i øvrigt i kølvandet på afsløringerne af, at ansatte i den svenske del af forretningen havde benyttet Arla-firmakortet til private indkøb i blandt andet legetøjsbutikker, hos designerbutikken Hugo Boss, til at lære at køre bil og til køb af alkohol.

Det viste en undersøgelse lavet af det svenske TV-program Uppdrag Granskning.

Arla-koncernchef Peder Tuborgh afviste i februar 2016 over for Berlingske, at Henri de Sauvages udtræden af koncernledelsen havde noget med Uppdrag Gransknings historie at gøre.

»Jeg kan sige med stor, fast og sikker stemme, at det har intet med det at gøre. Han har gjort en fabelagtig indsats i Sverige, som både jeg og resten af Arla Foods er taknemmelig for,« sagde Peder Tuborgh.

Overforbrug af penge i Arla blev i Sverige opfattet som et dårligt signal over for 12.000 mælkeproducenter i Sverige og Nordeuropa, der i 2016 måtte nøjes med rekordlave afregningspriser fra Arla og kæmpede for at overleve.

Henri de Sauvage, der har boet i Stockholm i mange år og taler svensk, kom til Arla i 2013 og har næsten 25 års erfaring i dagligvare- og fødevarevarebranchen. Før Arla-årene var han ansvarlig for Unilevers nordiske forretning med 1.400 ansatte.