Direktør: Adgang til lån er vigtig, men det er betingelserne også

Adgang til kapital i form af billige lån uden for mange begrænsninger er vigtig, hvis en virksomhed skal kunne vokse, mener direktør Dan Protin fra GSV Materieludlejning i Ishøj.

Foto: Søren Bidstrup. Direktør Dan Protin fra GSV Materialudlejning.
Læs mere
Fold sammen

En interessant mulighed. Sådan betegner Dan Protin, adm. direktør i og medejer af GSV Materieludlejning i Ishøj syd for København, den nye fond, som Danske Bank etablerer i samarbejde med ATP og pensionsbranchen.

Fonden vil stille lånekapital til rådighed for små og mellemstore virksomheder mod sikkerhed i egenkapitalen.

»Det vil kunne hjælpe mange virksomheder. Adgang til kapital er afgørende, fordi det skaber mulighed for vækst. Men jeg er spændt på hvilke betingelser, fonden vil stille for at låne pengene ud. Én ting er at låne penge. Noget andet er, hvor hårde de bagvedliggende betingelser er,« siger Dan Protin.

Dan Protin, der blev udnævnt til adm. direktør i GSV Materieludlejning i 2007, hvor GSV fusionerede med en anden materieludlejer, C.N. Maskiner, har selv prøvet at stå med håret i postkassen og mangle adgang til kapital i kølvandet på finanskrisen.

Kræver masser af kapital

GSV Materieludlejning udlejer maskiner og materiel til entreprenører og byggefirmaer, der skal løse jord-, anlægs- og byggeopgaver. Selskabet indkøber selv de gravemaskiner, lifte, skurvogne og materiel til anlægsopgaver på jernbaner, som virksomheden lejer ud. Det betyder, at selskabet har et stort kapitalbehov.

»Vi investerer omkring 100 mio. kr. om året i nyt materiel. Så vi er en kapitaltung virksomhed, selv om vi sælger materiellet igen efter fem-seks år,« siger Dan Protin.

»Da krisen for alvor ramte i 2009 og 2010, stod vi med udfordringer med at skaffe kapital fra vores daværende bank. Hverken bankerne eller branchen var jo ligefrem i fin form på det tidspunkt. Vi havde svært ved at skaffe lån på betingelser, som var acceptable for vores ejere,« siger Dan Protin.

Det krævede et strategiskifte og skifte til en ny bank ved indgangen til 2013, før GSV igen for alvor kunne komme tilbage på vækstsporet.

I dag er selskabets omsætning 3,5 gange så stor som i 2010, antallet af medarbejdere er vokset med 30-35 pct. til 120 ansatte og sidst, men måske vigtigst er, at selskabets soliditet er fordoblet fra 11 pct. i 2007 til 20 pct. i regnskabsåret 2013/14. Når det seneste regnskabsår slutter ved udgangen af maj i år, ventes soliditeten at ligge på 23 pct.

Et vigtigt element i den nye strategi var netop at gøre fundamentet for virksomheden stærkere ved at få soliditeten op.

»Vi har arbejdet hårdt på at få soliditeten op. Hvis vi skulle kunne låne penge på favorable vilkår og uden for mange skrappe betingelser, var det helt afgørende, at vi var økonomisk stærke. Hovedbanken var alfa- og omega for planen, og selv om vi havde haft den gamle bank i rigtigt mange år, valgte vi den 1. januar 2013 at skifte til Jyske Bank,« siger Dan Protin, hvis bedste råd til små og mellemstore virksomheder, der står og mangler kapital og har svært ved at få lånene hjem, er, at konsolidere virksomheden.

»Uanset om pengene kommer fra en fond eller en bank, så er det vigtigt, at virksomhedens fundament er i orden. Brug hellere et år på at konsolidere virksomheden og få soliditeten op. Hvis virksomheden har styrke på langt sig, kan den bedre klare en sag eller en hård vinter,« siger Dan Protin, der oplever at GSV i dag står stærkere end nogensinde.

»Vi har i princippet ingen begrænsninger fra bankens side. Det giver frihed og betyder, at vi selv kan sætte kursen og følge den vækstplan, vi mener, er bedst. Men vi kan se, at der både er konkurrenter og kunder, som ikke er kommet tilstrækkeligt ud af krisen, og som stadig har svært ved at skaffe kapital,« siger Dan Protin. GSV kom ud af det seneste regnskabsår 2013/14 med en vækst i bruttofortjenesten i forhold til året før på knap 13 pct. til 115 mio. kr. Driftsindtjeningen voksede med 11,5 pct. til knap 28 mio. kr., mens nettoresultatet landede på knap 17 mia. kr.