Direktionslønningerne skrumper i bankerne

Krisen har også ramt direktionsgangene i bankerne. De ti største pengeinstitutter skar i 2009 12,7 procent af lønnen til direktionerne.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cheferne i de danske pengeinstitutter må se i øjnene, at livet ikke er lutter lagkage.

Selv om fem af de ti største pengeinstitutter har skruet op for lønnen til ledelsen, blev den samlede lønsum mindre i 2009 end i 2008. Det viser Finansforbundets gennemgang af årsregnskaberne.

Direktionerne er samlet gået fra 171,3 mio. kr. til 149,6 mio. kr. i vederlag for deres arbejde - en tilbagegang på 12,7 procent.

Billedserie: Det fik bankcheferne i lønningsposen i 2009

Udsvingene er dog meget store. I den ene ende finder man Amagerbanken, der har skåret over halvdelen af lønnen væk. Det skyldes, at der i 2008 var en ekstraordinær udgift til bankdirektør Knud Christensen, der døde.

I den anden ende ligger Vestjysk Bank, der havde stigning i løn til ledelsen på næsten 90 procent. Forklaringen er en forøgelse af direktionen fra én direktør til to som følge af fusionen Ringkjøbing Bank.

Danske Bank stiger

I Nordea har direktionen frasagt sig den variable løn, og dermed falder den samlede løn til direktionen med 10 millioner til 40 millioner kroner. Også i Sydbank og FIH Erhvervsbank er de på skrump med fald på henholdsvis 30 og 39 procent.

Sydbanks fald skyldes, at der i 2008 blev udbetalt en ekstraordinær bonus til direktionen for et godt resultat i 2007.

    Billedserie: Europas bedst betalte bankbosser

Hos Danske Bank fjernede de også den variable løn, men har korrigeret lønnen for dette tab. Samtidig er der en ny mand i direktionen, så det gav et hop op på seks millioner kroner.

Jyske Bank har en stigning på næsten 15 procent, mens Spar Nord Bank og Arbejdernes Landsbank holdt sig til mere moderate lønstigninger på omkring fem procent.

Nykredit Bank lavede som det eneste pengeinstitut en nulløsning. I 2008 fik direktionen til sammen syv millioner kroner, og det blev der ikke ændret på i 2009.