Dine personlige data handles for peanuts på nettet

Der er penge i de oplysninger, som kriminelle kan gafle fra dig på nettet. Men ikke mange. For under en flad halvtredsøre, kan du få dig et stjålet kreditkortnummer.

Seks cents - så billigt handles oplysninger om stjålne kreditkortnumre på nettet, viser ny rapport. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efterspørgslen er stabil - og det er priserne også. Men det er nærmest peanuts, hackere og phishere får ud af at stjæle informationer om dig og sælge videre. Det skriver nyhedsbureauet AP, der har kigget nærmere på to nye rapporter fra sikkerhedsvirksomheden Symantec og analysehuset Gartner.

Rapporterne omhandler markedspriserne for oplysninger, der er fisket ud af privatpersoners computere af folk med onde hensigter. Det kan være oplysninger om netbanker, kreditkortoplysninger eller - i USA - social security-numre, der fiskes ud af folk via avancerede fupnumre med falske hjemmesider, virus eller bagdøre - og meget andet - som uanende brugere får ind på deres harddiske via nettet.

Det sker som regel fordi netbrugerne har glemt at opdatere deres programmer, ikke bruger virusbeskyttelse og firewalls og generelt bare er uforsigtige med de oplysninger, de taster ind rundt omkring på nettet.

Ifølge rapporterne sælges informationer om et kreditkort, der er opsnappet fra nettet, for helt ned til seks amerikanske cents, hvis kunden køber tilstrækkeligt mange af dem på een gang. Adgang til en hacket email-konto sælges for 10 cent og op til 100 dollars, alt efter antallet, der købes. Bankoplysninger sælges for 10 til 1000 dollars.

Symantec lever af at sælge sikkerhedsløsninger til blandt andet private, der vil beskytte deres PC mod uvedkommende gæster, så selskabet kan med rette beskyldes for at have en interesse i historier om, at det er farligt at handle og færdes på nettet.

Men undersøgelsen viser også, at priserne på en række af de følsomme oplysninger er styrdykket de senere år, fordi eksempelvis kreditkort er blevet forsynet med PIN-koder og sikkerhedsnumre, der trykkes bag på kortet. Samtidig har browsere som Internet Explorer og Firefox fået indbygget anti-phising filtre, der advarer brugerne mod problematiske websites.

Phishing kan være uskyldigt udseende mails, der er designet til at ligne en mail fra brugerens bank. Tricket går så ud på, at brugere kan blive bedt om at bekræfte sine kreditkortinformationer via et link i bunden af mailen, der leder brugeren ind på et website, der ligner bankens på en prik. Det har blandt andre den amerikanske betalingstjeneste PayPal været ud for i flæng - men i moderne browsere, advares brugeren altså ofte mod den slags fupnumre.

Ifølge Gartners rapport, har fem millioner amerikanere tabt penge via phishing i løbet af et år - og de kriminelle nøjes ofte med småbeløb, så bankerne ikke bliver mistænksomme. Ifølge Symantec-rapporten er der 66 procent flere phising-websites nu end for et år siden.