Din teflon kan være farlig

Stegepander med teflon kan afgive giftige dampe ved høje temperaturer. På trods af at amerikanere for længst er i gang med at udfase produktet, går det trægt herhjemme.

Hver gang din stegepande er særlig varm, kan den afgive giftige dampe. Det kræver et politisk indgreb at få de farlige dampe ud af danskernes køkkener. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/Uffe Weng
Det er en fast bestanddel af stort set hvert køkken i danske hjem. Men gryder og pander med teflon kan være meget skadelige og afgive giftige dampe ved høj temperatur. Både eksperter og politikere vil nu se på en løsning i Danmark. Det skriver Børsen.

”Vi har ikke haft noget på tapetet i forhold til at vejlede om teflons negative indvirkning på sundheden. Det er et ressourcespørgsmål og et politisk valg, hvad vi skal risikovurdere. Og i den forbindelse er der ikke nogen, der har bedt os vejlede om teflon. Vi har ikke selv mulighed for at sætte noget i gang, så vi har simpelthen ikke opdateret viden på området. Men jeg håber virkelig, vi får mulighed for at komme med i et forskningsprojekt, som går i dybden med teflon og folkesundhed,” siger Jens-Jørgen Larsen fra Fødevareinstituttet på DTU.

”Det er meget vigtigt – for området har en stor samfundsmæssig betydning, da det jo har gentagelsens tyngde – hver dag bruger stort set alle danskere jo en stegepande med teflonbelægning,” fortsætter han.

I USA er de for længst i gang med at prøve at finde en løsning på den sundhedsskadelige stegeproces. Miljø- og sundhedsorganisationerne har lavet en aftale med producenterne af teflon om at udfase de sundhedsskadelige stoffer i teflon inden 2015.

Krav om indgreb
Også i Danmark skal der findes en løsning på problemet med det samme, mener blandt andet Socialdemokraterne, der kræver at fødevareminister Eva Kjær Hansen sætter gang i en undersøgelse.

”Det er dybt betænkeligt, at vi i Danmark ikke har undersøgt sagen til bunds. Det skal vi have gjort nu, for det er uacceptabelt, at forbrugerne ikke har fået ordentlig besked,” siger Bjarne Lausten, der er fødevareordfører for Socialdemokraterne.

Et dansk firma kan i samarbejde med et forskningsprojekt på DTU muligvis være de første med fremtidens stegebelægning. Sammen kan der være mulighed for store afsætningsmuligheder globalt.

”Med den nye forskning i ryggen vil vi lægge os i spidsen globalt. Det er et godt eksempel på, hvad vi i Danmark skal vokse på – nemlig innovative produkter, som bygger på et meget højt vidensniveau,” siger Jens Hinke, der er udviklingsdirektør i Accoat.