Din næste mobiltelefon er kinesisk

Mobilmarkedet er eksploderet i eftersommeren, og det er navnlig kinesiske telefoner, der vælder ud. Det koster alle de store producenter markedsandele.

Salget af mobiltelefoner er eksploderet, og Sony Ericsson og Motorola er slået ud af top 5-listen af bl.a. kinesiske ZTE (billedet, red.). Fold sammen
Læs mere
Foto: TYRONE SIU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ukendte kinesiske mobilproducenter er godt i færd med at gnave sig ind på mobilmarkedet, og det går hårdt ud over de kendte, store mærker.

I juli-september steg salget af mobiltelefoner med hele 35 procent, og det er især de kinesiske mærker, der slår igennem. De kinesiske producenter sælger sammenlagt næsten lige så mange telefoner som den finske mobilgigant Nokia, og de er i år begyndt at eksportere dem ud af det enorme hjemmemarked og til Afrika, Indien, Latinamerika og Rusland, viser helt nye tal fra analysefirmaet Gartner, der følger markedet tæt.

Alle de store går tilbage

Alle de tre største mobilproducenter - i rækkefølge finske Nokia, sydkoreanske Samsung og sydkoreanske LG Electronics - har alle mistet markedsandele i tredje kvartal. Nokia er således helt nede på 28,2 procent mod 36,7 procent af verdensmarkedet for et år siden. Det er det laveste niveau siden 1999.

Samsung sidder nu på 17,2 procent og LG Electronics på 6,6 procent af det samlede mobilmarked, men det er Nokia, der er hårdest ramt. På det store - og meget vigtige - indiske mobilmarked faldt Nokias markedsandel fra 51 procent for et år siden til i dag 31 procent, viser Gartners tal.

Samlet blev der solgt 417 millioner mobiltelefoner i juli-september, og Apple og canadiske Research in Motion (RIM - dem med Blackberry-telefonerne) har nu fortrængt Sony Ericsson og Motorola fra top 5-listen.

Avancerede telefoner »Made in China«

Kineserne satser nu på de avancerede mobiltelefoner (i fagjargon »smartphones«, red.), som er den del af mobilmarkedet, som der er flest penge i for øjeblikket. Faktisk er dette marked næsten blevet dobbelt så stort i tredje kvartal.

Ved at bruge Googles Android-software kan de producere dem til lave priser. Således har den kinesiske producent ZTE, som ligger på niendepladsen på verdensranglisten over mobilproducenter, for nylig sendt en avanceret telefon på det britiske marked for blot 860 kroner uden tilskud. Det er under halvdelen af normalprisen.