Din mobil kan have blodig samvittighed

Mobilgiganter vil ikke garantere, at deres telefoner ikke bidrager til børnearbejde og borgerkrig. De nøjes med at stille krav til underleverandører, men afviser at kontrollere forsyningskæden.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny dansk dokumentarfilm afdækker den triste sammenhæng mellem de sjældne mineraler, der i stigende grad anvendes i kompakt forbrugerelektronik og Afrikas blodigste og længst verserende konflikt. Det skriver 24timer.

»Vi ved, der er risiko for børnearbejde, når vi køber lidt for billigt tøj. Men at vi indirekte ved køb af mobiltelefoner er med til at finansiere en krig på størrelse med Holocaust, synes jeg, er voldsomt meget mere foruroligende,« siger Frank Poulsen, der har instrueret filmen ‘Blod i mobilen’.

Læs også: Mobile medier boomer i Norge

Sjældne mineraler som cassiterite og metaller som cobalt og tantalum er uundværlige komponenter i mobiltelefoner. Og forekomsten er særlig høj i den Demokratiske Republik Congo, hvor den 15 år lange kaotiske borgerkrig har kostet mindst fire millioner mennesker livet.

Kan ikke garantere mobilforbrugere

I den østlige del af landet kontrolleres minerne på skift af konkurrerende militser. Selv om store mobilproducenter som Nokia og Sony Ericsson har kendt til problemet siden 2001, kan de ikke garantere, at mobilforbrugerne ikke er med til at finansiere blodbadet i Congo.

‘Blod i mobilen’ dokumenterer, hvordan de såkaldte ‘konfliktmineraler’ ad kringlede kanaler ender i smeltedigler i Malaysia. Her blandes de og ender som forædlet metal på mobilfabrikker i Kina. Nokias direktør Tomi Kuuppelomäki oplyser i filmen, at den kringlede forsyningskæde gør det svært for virksomheden at kontrollere, om metallerne stammer fra konfliktområder.

Den finske mobilgigant nøjes derfor med at stille krav til underleverandørerne om, at de ikke må anvende konfliktmineraler.

Mineraler kan nemt findes

»Desværre kan ingen virksomheder give en 100 procents garanti på grund af den måde, som metaller bliver produceret og handlet på. Men hvad vi kan garantere er, at vi arbejder ihærdigt på at sikre, at vores telefoner ikke indeholder metal fra konfliktområder,« oplyser pressechef Oskar Söder-gren per mail til 24timer.

Læs også: Mobilsalget fortsætter opad

Men ifølge tre tyske videnskabsmænd fra Geologisk Institut i Hanover, der medvirker i dokumentaren, har alle metaller en kemisk profil, som med enkle midler kan testes på et laboratorium. Så med en begrænset stikprøvekontrol burde mobilproducenterne kunne teste råmineralerne, inden de smeltes sammen og sendes videre til produktion.

»Nokia kan ikke standse borgerkrigen i Congo, men de kan i hvert fald lade være med at betale for den,« siger Frank Poulsen.

Forbrugerråd kritiserer

Forbrugerrådet finder produktionsforholdene i mobilindustrien stærkt kritisable.

»Det tyder desværre på, at man som forbruger ikke kan købe en mobil og være sikker på at have sin etiske samvittighed i god behold,« siger afdelingschef Mette Boye til 24timer.

Læs også: Den universelle mobiloplader er klar i 2011

Og hun mener ikke, at mobilindustrien kan nøjes med at stille krav til leverandørerne:

»Etisk ansvarlighed kræver, at man har styr på sine leverandører hele vejen ned gennem produktionskæden – både ved at stille krav, men om nødvendigt også ved at kontrollere,« siger Mette Boye, og understreger, at virksomheder kan hente gratis rådgivning hos Dansk Initiativ for Etisk Handel.