Din kollega bliver robot

Din nærmeste kollega kan i fremtiden meget muligt være en robot.

Billedet af en industrirobot, der arbejder taktfast i et afskærmet bur er forældet. I dag er robotterne i langt højere grad i stand til at arbejde side om side med en operatør eller en menneskelig kollega. Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS PETER

Robotarmene er blevet mere fleksible og sensorerne mere raffinerede.

Det er især de to områder, der har gjort robotterne mere anvendelige i industrien, forklarer Kurt Nielsen, centerleder på Teknologisk Institut, når han skal illustrere, hvor langt robotteknologien er nået i dag.

Billedet af en industrirobot, der arbejder taktfast i et afskærmet bur er forældet. I dag er robotterne i langt højere grad i stand til at arbejde side om side med en operatør eller en menneskelig kollega.

Det skydes især, at robotterne er blevet lettere at oplære. Hvor man før i tiden skulle have en programmør til at indstille robotten til én bestemt handling, er det i dag muligt for operatøren selv at omprogrammere de simple maskiner efter behov.

Simple opgaver

Det betyder meget for de virksomheder, der er ordreproducerende, og som fremstiller mange forskellige enheder i et lille antal.

Det er især håndteringsopgaver med at samle ting op fra et bord og sætte det ind i en maskine eller flytte et emne fra et transportbånd til en kasse, robotarmene kan bruges til. Skal robotten udføre mere komplicerede opgaver som svejsning, slibning eller maling, kan den udstyres med forskellige sensorer. Og også på det område er der sket rigtig meget.

»Den forbedring af kamerakvaliteten, vi kender fra vores mobiltelefoner, har smittet af på robotteknologien og er i dag langt bedre og endda en smule billigere end for bare få år siden,« siger Kurt Nielsen centerchef for robotteknologi på Teknologisk Institut.

Prisen og kvaliteten på sensorerne gør det muligt at lave en række installationer, som ikke var mulige tidligere, og især inden for service og logistik har robotterne fået nye arbejdsområder. Transportbånd og palle­løftere erstattes i højere grad af mobile robotter, der kan levere post eller blodprøver til de rette steder i produktionshallen.

Inden for industrien, mener Kurt Nielsen, at tendensen med interaktion med robotterne vil fortsætte. Han spår, at næste skridt bliver, at robotterne kommer til at bevæge sig mere og mere og i direkte samspil med mennesker. Det kunne for eksempel være, at robotarmen kombineres med de mobile robotter, så den ikke længere er statisk, men kan udføre opgaver på forskellige steder.

Den helt store udfordring på det område er sikkerheden. Når man slipper robotterne løs, er der en række risikofaktorer, som man stadig mangler at løse.