Digitalt statsborgerskab i Estland står for skud: Er det genvej til skattely?

Der er stor uenighed blandt eksperter om, hvorvidt man kan udnytte nyt digitalt statsborgerskab i Estland som genvej til at slippe for dansk selskabsskat.

Foto: INTS KALNINS

Opret dig som estisk e-borger fra computeren. Du behøver ikke engang at besøge Estland for at blive digital statsborger og oprette et selskab, der kan nyde godt af landets stort set ikke-eksisterende selskabsskat, skriver Version2.

Sådan har de storslåede løfter fra Estland lydt over det seneste år, hvor landet har rullet sit kontroversielle e-borger-program ud med et formål om at opnå 10 mio. e-borgere inden for 10 år.'

Men nu bliver der sået stærk tvivl ved løfterne om at kunne bruge ordningen som en genvej til et slags skattely for selskaber.

»Hvis den effektive ledelse sker i Danmark, så er der tale om et dansk selskabs-skattepligtigt selskab. Det gælder, uanset selskabet formelt er oprettet i et andet land, og det gælder, uanset om oprettelsen af selskabet er sket af en e-borger eller ej. Med effektiv ledelse forstås der, hvor den daglige ledelse af selskabet foregår,« oplyser Skatteministeriet.

Falske løfter fra Estlands it-direktør?

Da Estland lancerede e-borger-programmet i December 2014 skortede det ellers ikke på løfterne til de danske iværksættere med ondt i skatten.

»Vi har været i stand til at opbygge et fuldt digitalt samfund med 0 pct. virksomhedsskat og andre fordele, som gør det attraktivt for virksomheder,« lød det dengang fra Estland it-direktør, Taavi Kotka, da han reklamerede for at blive estisk e-borger.

På papiret har Estland en selskabsskat på 21 pct., men landets særlige regler betyder, at et selskab først bliver beskattet i det øjeblik, det udbetaler udbytte til aktionærerne. Det betyder i praksis, at virksomhederne får en skatteprocent på 0 pct., sålænge de beholder overskuddet internt i selskabet. I Danmark bliver selskabernes overskud beskattet med 24,5 pct.

Normalt er denne skattemæssige manøvre sværere at foretage sig, da man er nødt til fysisk at rejse over til det land, hvor man vil oprette virksomheden. Men med Estlands e-borger-fremstød, kan det hele klares derhjemme foran computeren og til en pris af knap 1.500 kroner. Eneste undtagelse er et smut forbi Estlands ambassade i København for at få taget et fingeraftryk.

Dansk e-borger i Estland overvejer skattefinte

Skattefinten er især attraktiv for internetvirksomheder, der fra starten er geografisk uafhængige og derfor lige så godt kan være registreret i Estland som i Danmark.

Indtil videre har uklarheden omkring skatteforholdene skabt forhåbninger blandt nogle om at blive e-borger og slippe for dansk selskabsskat. Version2 har således fået fat i en af de 64 danskere, der indtil videre er blevet e-borgere i Estland, skriver Version2.

Ivan Baadsgaard er en af de første dansk-estiske e-borgere. I første omgang bruger han det digitale statsborgerskab til at lave forretninger med de estiske kunder. Men på sigt ser han en fordel i at kunne lave en startup i Estland og få adgang til landets lave skatter.

»Det er mere attraktivt, hvis du er iværksætter, for så længe pengene bliver i selskabet, er du ikke beskattet,« siger han og fortsætter:

»Det kunne jeg godt finde på at gøre på et tidspunkt. Jeg kan ikke se, hvorfor selskabet skulle ligge i Danmark.«

Eksperter er uenige om, hvor selskaberne skal betale skat

Der er delte meninger om, hvorvidt Ivan Baadsgaard og andre danskere med iværksætter-ambitioner kan udnytte skattemulighederne som e-borgere i Estland, mens de bor i Danmark.

Mens udmeldingen fra Skatteministeriet er klar: Du skal betale selskabsskat i Danmark, så er forklaringen en anden fra et estisk advokatfirma:

»En virksomhed bliver beskattet i Estland, selv om det er registreret af en e-borger som ikke bor i Estland. Alt kan gøres via internettet, selvom vi anbefaler professionel rådgivning,« siger advokat Kati Kruut fra det estiske advokatfirma Gencs Valters.

Også danske Aktino Skatterådgivere bekræfter den forklaring. En dansker der opretter et selskab i Estland, betaler først estisk skat i det øjeblik, selskabet udbetaler et udbytte til ejeren. I det tilfælde vil ejeren også blive beskattet i Danmark af personlig indkomstskat, der dog bliver fratrukket den del, som man allerede har betalt i Estland, lyder det fra rådgivningsfirmaets daglige leder, Thorbjørn Henriksen.

Helt så enkelt er det dog ikke ifølge ekspert i international skatteret og lektor på Aarhus Universitet Anders Nørgaard Laursen. For det er først og fremmest SKAT, der fortolker reglerne i Danmark, skriver Version2.

»Der hvor det kan blive problematisk er, om man husker at gøre skattemyndighederne opmærksom på det her. Hvis SKAT selv finder ud af, at selskabet er hjemmehørende i Danmark, selvom det er stiftet i et andet land - det tror jeg, de vil have svært ved,« siger han.

At der er to modstridende fortolkninger af reglerne, skyldes ifølge lektoren, at der er to forskellige landes skattemyndigheder med hver deres interesser involveret. Derfor kan man hurtigt få fingrene i klemme, hvis man bare opretter et selskab i Estland, mens man bor i Danmark, og ‘håber på det bedste’.

»I Estland sidder der også skattemyndigheder, som kan mene, at selskabet er hjemmehørende der. Så har vi pludselig et selskab, der er hjemmehørende begge steder,« siger Anders Nørgaard Laursen og henviser til dobbeltbeskatningsoverenskomsten:

»Så må de to landes skattemyndigheder sætte sig sammen og finde en løsning.«