Digitale film kan ruinere små biografer

Provinsens mindre biografer vil få svært ved at leve op til fremtidens krav til det tekniske udstyr. Investeringerne løber let op i en lille million kroner.

Det kan blive svært for de små biografer at overleve, hvis man overgår helt til digital visning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Sæderup
I løbet af få år forventes det, at de store amerikanske filmproducenter går 100 procent over til digitale indspilninger, som kan distribueres elektronisk til også danske biografer, hvis biograferne altså har det nødvendige udstyr.

Et skift til digital biograf koster omkring 700.000 kroner, og i Tisvilde Bio har man allerede søgt kommunen om tilskud til den digitale fremtid.

- Når vi allerede nu søger Gribskov Kommune om driftsstøtte til Tisvilde Bio nu, hænger det sammen med, at vi er nødt til at vurdere, hvordan vi får økonomien til at hænge sammen på længere sigt. Det nytter ikke noget, at vi står om et par år og mangler 750.000 kroner. Derfor har vi valgt at være på forkant med udviklingen, siger Vibeke Skat-Rørdam, formand for Støtteforeningen for Tisvilde Bio og Bistro.

I andre biografer afventer man situationen i erkendelse af, at det ganske enkelt bliver umuligt på egen hånd at finde pengene til det digitale udstyr.

- Jeg tror på, at der kommer en ordning, så der bliver bevilget penge fra Kulturministeriet til det digitale udstyr, for ellers får mange biografer seriøse problemer. Udfordringen er jo også, at sådan et computersystem kræver løbende opdateringer, og det koster også, siger Carsten Gade, indehaver af Det ny Park Bio i Frederikssund.

Det skønnes, at filmindustrien på verdensplan vil spare 2.5 milliarder dollar om året ved at gå til digitale indspilninger og distribution, og brancheorganisationen Danske Biografer mener, at biografernes udgifter skal dækkes ind af den besparelse.

- Den økonomiske gevinst for det her er helt på producenternes og distributørernes side, og derfor skal de også bidrage økonomisk til udstyret i biograferne, siger formand for Danske Biografer, Kim Pedersen, som forklarer, at der i Europa endnu ikke er fundet en såkaldt forretningsmodel for de digitale film.

Samtidig forventer Danske Biografer, at de danske politikere fortsat vil støtte op om den brede vifte af danske biografer.

- Hvis politikerne fortsat ønsker at udvikle de danske biografer, så bliver det nødvendigt med støtte på det her område, siger Kim Pedersen, som tidligst forventer det digitale indtog i landets biografer i 2009.

Kilde: Frederiksborg Amts Avis