Digitale brands løfter TV-annoncering

Google, Amazon og Netflix har været med til at øge TV-annonceringen så meget, at omsætningen vokser for femte år i træk i Storbritannien. Herhjemme peger TV-reklame-pilen umiddelbart i modsat retning. Lalandia trodser trenden.

TV-annoncering har stadig en effekt. Det kan Lalandia, som valgte at annoncere i forbindelse med »Danmark har talent«, blandt andet skrive under på. Foto: Lalandia Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storbritannien er på mange måder et skridt foran den danske reklamebranche, så det er altid en god idé at rette blikket den vej, hvis man ønsker at se, i hvilken retning udviklingspilen peger.

Og på TV-området sker der noget rigtigt interessant: Mens dødsdomme over TV-annoncering i alskens afskygninger er haglet ned over »husalteret« som marketingkanal herhjemme de seneste år i takt med den digitale udvikling, er situationen den stik modsatte på de britiske øer.

Det skyldes ikke mindst, at digitale brands har fordoblet investeringerne i TV-reklamer i løbet af de seneste fem år, viser en analyse foretaget af Thinkbox, der lever af at promovere kommercielt TV på den anden side af Nordsøen.

Opgørelsen omfatter alle de reklamekroner, som annoncører har investeret i kommercielt TV. Det vil sige de velkendte reklamespots – altså »gammeldags« TV-reklamer – sponsorater, annoncer på TV-stationernes video-on-demand-løsninger og Product Placement.

»Det er femte år i træk, at omsætningen på TV-annoncering samlet set er vokset i Storbritannien, lyder det fra Lindsey Clay, der er adm. direktør for Thinkbox.

Hun forklarer, at det som nævnt hænger sammen med, at digitale brands – mere præcist Amazon, Google og Netflix – har øget deres investeringer i TV-annoncering betragteligt. Så meget, at det nu er den branche, der bruger næstflest penge på TV-annoncer i Storbritannien.

De digitale brands brugte i 2014 næsten 400 millioner pund eller små fire milliarder danske kroner på TV-annoncering i Storbritannien.

Herhjemme peger pilen derimod nedad for TV-annoncering. En opgørelse af udviklingen i 2014 foretaget af brancheforeningen Kreativitet & Kommunikation viste en nedgang i TV-annonceringen på seks pct. i 1. halvår og fem pct. i 2. halvår.

Lindsey Clay er dog ikke i tvivl om, at de digitale brands’ investering i TV-annoncering er med til at betone TV-mediets relevans i den digitale nutid.

»Det er bare med til at understrege TV-annonceringens evne til at øge profit og salg,« siger hun.

Hun mener, at det bl.a. hænger sammen med, at de kommercielle, britiske TV-sta­tioner i vidt omfang har formået at tilpasse deres indhold til digitaliseringen.

Det hænger sammen med, at TV-mediet er blevet tvunget til at udvikle sig og blive mere fleksibelt i takt med, at streamingtjenester, sociale medier og online-video rykker frem. Det betyder naturligvis også, at de kommercielle TV-stationer og annoncørerne er blevet meget mere bevidste om, hvornår og i hvilket omfang TV-annoncering giver mening.

Herhjemme gælder det eksempelvis feriecentret Lalandia, der melder om gode erfaringer med en reklamefilm placeret i den helt rigtige reklameblok.

Lalandia satsede således på at få sit budskab ud i TV 2s underholdningsshow »Danmark har talent«, der har samlet tusinder af danske familier om fælles lørdagsunderholdning foran skærmen. Lalandia havde fået et godt øje til udsendelsen, hvilket viste sig at være et supergodt øjemål. Et reklamespot ved »Danmark har talent« har nemlig omkring 650.000 seere – herunder børn og voksne, der sidder sammen foran fjernsynet.

Lalandia havde op til reklamespottet før »Danmark har talent« allerede fået 950.000 danskere i tale om selskabets tilbud om en familieferie i påsken. Og 25 sekunder senere var godt 1,3 millioner eksponeret for Lalandias budskab. Vel at mærke på reklamekampagnens anden visningsdag.

Ifølge Lalandia og selskabets mediebureau var det velovervejede kalkulationer, der fik dem til at placere reklamefilmen i forbindelse med »Danmark har talent«.

»Påsken er et frirum og giver kvalitetstid for familier, der vil bruge fridagene til afslapning og fælles oplevelser. Denne tanke vil vi gerne begynde at vække hos danske familier i ugerne op til påske, og i en sådan kampagne har vi behov for et effektivt markedsførings-redskab til at skabe bred og stor opmærksomhed fra starten. Det kan TV, og det kan i særdeleshed TV-programmer, der samler familierne, og som spejler det signal, vi ønsker at sende om vores ferieophold,« lyder det fra Lalandias salgs- og marketingchef, Thomas Bahn Jespersen.

»En beslutning om en ferietur i påsken bliver af mange ikke taget her og nu. Familierne skal eksponeres for budskabet flere gange – og kampagnen skal godt i gang og have markant synlighed fra begyndelsen. Der skal »sås et frø« hos så mange som muligt, så Lalandias tilbud står og lyser klart, når danskerne tænker over, om påsken skal bruges til et afslappende ferieophold for hele familien i Lalandia Rødby eller Billund,« fortsætter han.

Ifølge Thomas Bahn Jespersen førte den første weekend i kampagnen også til en meget betydelig vækst i trafikken på lalandia.dk.