Digital ordbog om bredbånd

Her er en ordliste over hyppigt forekommende fagudtryk, når snakken går om internetforbindelser.

Man kan let fare vild i de teknologiske fagudtryk. Business.dk giver en forklaring. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bredbånd: Et andet udtryk for en internetforbindelse, som ikke er af den langsomste art. EUs definition på en bredbåndsforbindelse er, at der skal være en hastighed på mindst 144 kilobit (altså 0,1 megabit) i sekundet ind i huset, hvilket de fleste på disse egne vil betragte som ualmindeligt langsomt.

Båndbredde: Er den hastighed, som internetforbindelsen har. Der er forskel på hastigheden ind i og ud af huset, medmindre man har en fiberforbindelse (se dette). Den laveste båndbredde er 512 kilobit i sekundet, mens man lige nu kan få helt op til 100 megabit i sekundet via fibernettene.

Fastnet: TDC ejer det landsdækkende fastnet, som svarer til det gammeldags telefonnet. Fastnettet består af kobberkabler, som både kan transportere tale og data. Derfor kan man få en internetforbindelse over fastnettet. Omkring 60 procent af de faste netforbindelser går via fastnettet. Hastigheden er dog født langsommere end på de mere moderne fibernet (se dette).

Fibernet: Består af lysoptiske fiberkabler, som kan transportere datasignaler med lysets hastighed. Det kan give langt hurtigere internetforbindelser, end det gammeldags telefonnet (fastnettet) kan levere, teoretisk helt op til en gigabit (= 1.000 megabit) i sekundet. Fiberkablerne kan som fastnettet transportere både tale og data. Man kan derfor få telefoni, TV og Internet gennem et og samme fiberkabel. Fiberkabler er ikke lagt ud til alle husstande, sådan som fastnettet er det. Der skal derfor graves, når man vil kobles på fibernettet. De danske elselskaber vil have privatkunder til at bruge fibernettet til internetforbindelsen, hvor TDCs eget fibernet, som ikke er landsdækkende, primært sælges til virksomheder.

Kobbernettet: Se »fastnet«.

Megabit i sekundet: Den hastighed, som data overføres med via internetforbindelsen. Jo højere tal, jo hurtigere forbindelse. De mindste netforbindelser modtager med 512 kilobit (altså 0,5 megabit) i sekundet. Der er forskel på hastigheden ind i og ud af huset, medmindre man har en fiberforbindelse. Hastigheden ud af huset er typisk langt lavere, hvorfor det tager længere tid at sende end at modtage.

Mobilt bredbånd: Trådløs internetadgang fra en bærbar computer eller en moderne mobiltelefon over mobilnettet. Den bærbare PC skal (endnu) have et særligt mobilmodem for at kunne koble sig på mobilnettet. Mobilt bredbånd giver internetadgang næsten overalt, da mobilnettene efterhånden er landsdækkende. Hastigheden varierer dog alt efter afstanden til nærmeste mast, den tekniske udbygning af samme mast, og hvor mange der netop nu bruger samme mast.

Operatør: Selskab, der sælger tele- eller internetforbindelse til kunderne (f.eks. TDC, Telia, Telenor, »3«, Waoo, ComX).