Dieselskandale lægger tung dyne over Volkswagens hjemby

Især ét sted er skandaleramte Volkswagens skæbne altafgørende. Hjembyen Wolfsburg er skabt til folkevognsfabrikkerne, og flere end hver anden indbygger er ansat hos VW.

Volkswagens temapark Autostadt i Wolfsburg Fold sammen
Læs mere
Foto: MORRIS MAC MATZEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Byen Wolfsburg - 200 km. vest for Berlin - er hjertet i det tyske bilimperium, Volkswagen. Byen blev grundlagt af nazisterne i 1938 med henblik på at huse de mennesker, der skulle producere »folkets bil«. Og sådan er det den dag i dag.

Af byens 125.000 indbyggere er de 72.000 ansat hos Volkswagen, og deres og bilkoncernens indsats har gennem årene gjort byen til en af Tysklands rigeste. I løbet af de sidste par årtier er Volkswagens omsætning firdoblet til 202 milliarder euro - eller 1.500 milliarder euro - og det er den pengemaskine, der nu er bragt i fare som følge af bevidst fusk med forureningsmålingen på op mod 11 millioner dieselbiler.

Indtil videre har Volkswagen afsat 48 miliarder kr. i forbindelse med den aktuelle dieselskandale, som blev afsløret af de amerikanske myndigheder. Alene i USA risikerer Volkswagen en bøde på op mod 120 milliarder kr., og Volkswagens aktionærer har allerede fået en kontant afklapsning som følge af skandalen, idet VW-koncernens børsværdi er dykket med over 200 milliarder kr. siden skandalen blev afsløret i begyndelsen af ugen.

Ifølge en Bloomberg-reportage fra Wolfsburg går snakken onsdag på, hvor dyr skandalen bliver for byens store arbejdsgiver, og om det bliver nødvendigt at svinge sparekniven i lønningslisterne. Takket være Volkswagen ligger ledigheden i Wolfsburg under gennemsnittet i Tyskland.

I en officiel udtalelse påpeger Wolfburgs borgmester Klaus Mohr, at Volkswagens udvikling påvirker Wolfsburg på en helt særlig måde.

»Af hensyn til byen, jeg håber den nødvendige oprydning sker hurtigt og grundigt,« udtaler han.

Volkswagen er ikke alene leverandør af hovedparten af arbejdspladser til byen. Bilgiganten står også bag byens universitet og en hel temapark om biler.

Og én ulykke kommer sjældent alene. Volkswagen ejer også fodboldklubben VfL Wolfsburg, som blev startet som idrætsklub for folkevognsfabrikkernes ansatte, og som i dag har danske Nicklas Bendtner på holdet. Tirsdag tabte Wolfsburg til Bayern München med 1- 5, efter at indskiftede Robert Lewandowski scorede fem mål på ni minutter for Bayern München.