Diabetikere krydser fingre for ny Novo-pille

Novo Nordisks forsøg på at udvikle insulin i pilleform bliver modtaget med enorm begejstring hos Diabetesforeningen. Lykkes forsøget, vil det hæve livskvaliteten hos diabetes-patienter mærkbart, lyder vurderingen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen
Udsigten til at kunne slippe for det daglige insulin-stik vækker stor glæde i de danske diabetespatienters sammenslutning, Diabetesforeningen. Foreningens formand, professor og overlæge, dr. med. Allan Flyvbjerg:

”For det første vil indtag af diabetes oralt betyde meget mindre ubehag for patienten. For det andet er det realistisk at tro, at virkningsgraden ved en pille vil være højere end ved stik, fordi insulinen kan gå direkte fra maven og tarmene til leveren. Det er meget positive udsigter, og jeg er ikke i tvivl om, at der vil være et stort marked for pillen hos samtlige Danmarks 25.000 type-1 diabetespatienter og nok for omkring en tredjedel af landets 220.000 type-2 patienter,” siger Allan Flyvbjerg.

Tror på det
Diabetesforeningen har ikke endnu haft adgang til at studere Novo Nordisks testresultater, og kan derfor ikke i detaljer vurdere, hvor sandsynlig Novos planer om introduktion af pillen inden for syv-otte år er. Men Allan Flyvbjerg er optimist:

”Det store spørgsmål er, om det er lykkedes Novo at finde en teknologi, der for det første kan overleve miljøet i mavesækken, og som det andet efterfølgende kan frigive insulinen på en stabil og ensartet måde. Men udmeldingerne fra Novo er så lovende, at jeg godt tør tror på, at det her kan være en holdbar teknologi. Jeg tror på det, og glæder mig meget.”