Diabetes-epidemien er ude af kontrol

285 millioner mennesker verden over vil næste år have diabetes. Det er næsten 40 millioner flere end hidtil antaget, viser nye tal fra den internationale diabetesorganisation, IDF, som kalder situationen ude af kontrol. Herhjemme vil 300.000 danskere have diagnosen type 1 eller 2 diabetes i 2010.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Virkeligheden har overhalet eksperterne, når det gælder vurderingen af antallet af diabetikere på verdensplan.

Hvor den hidtidige vurdering har lydt på, at knap 250 millioner mennesker verden over vil have diabetes i 2010, så er skønnet nu hævet til 285 millioner mennesker eller syv pct. af verdens befolkning.

Det fremgår af den seneste udgave af IDF Diabetes Atlas, som den internationale diabetesorganisation, IDF, har offentliggjort tirsdag på sin årlige verdenskongres, som finder sted i Montreal i Canada.

Mellem 85 og 95 pct. af de 285 millioner diabetikere har type 2 diabetes og mere end halvdelen af dem er mellem 20 og 60 år.

På verdensplan vil diabetes næste år koste svimlende 1.800 milliarder kr., hvilket svarer til knap 12 pct. af verdens samlede sundhedsudgifter. USA står for næsten 53 pct. af verdens samlede udgifter til behandling af diabetes.

I 2030 vil udgifterne være steget til 2.500 milliarder kr.

Der er tale om et globalt problem, men værst ser det ud i Mellemøsten, Indien, Kina og tredjeverdenslandene generelt. Og skuer man 20 år frem i tiden vil problemet være endnu værre, hvis ikke kurven knækkes.

Ifølge IDF Diabetes Atlas vil 435 millioner mennesker verden over have diabetes, heraf langt de fleste type 2, i 2030. Den hidtidige fremskrivning, der gik til 2025, lød på 380 millioner mennesker.

300.000 danske diabetikere i 2010
Danmark balancerer nogenlunde på det globale gennemsnit, i hvert fald ifølge IDF Diabetes Atlas.

IDF regner med, at 7,7 pct. af befolkningen vil have diagnosen diabetes eller forstadier til diabetes 2 i 2010. Det svarer til 300.000 danskere. I 2030 vil det tal være steget til næsten 600.000 danskere.

Næste år ventes 2.744 danskere at dø på grund af diabetes.

”De seneste tal viser, at epidemien er ude af kontrol. Vi taber terræn i kampen mod diabetes. Intet land er immunt og intet land er fuldstændig udstyret til at bekæmpe denne fælles fjende,” sagde formanden for International Diabetes Foundation, IDF, i forbindelse med offentliggørelsen af de nye tal.

Formanden for Diabetesforeningen i Danmark, overlæge Allan Flyvbjerg, der i øjeblikket deltager i kongressen i Canada, er også bekymret over den seneste udvikling.

”Det mest foruroligende er, at de fremskrivninger, som IDF og andre organisationer laver, gang på gang bliver overhalet inden om af virkeligheden,” siger Allan Flyvbjerg, der dog ikke er helt enig med IDF i organisationens forudsigelser om antallet af danskere med diabetes.

Ifølge Allan Flyvbjerg er antallet af danskere, der får konstaterer diabetes stigende, og de seneste tal viser at i hvert fald 250.000 danskere har sygdommen, heraf har langt de fleste type 2-diabetes.

Flest i Indien og Kina
”Problemet herhjemme er, at selvom vi er et udviklet land med et veludviklet sundhedsvæsen, så er kun halvdelen af de danskere, som har type 2-diabetes, opdaget og i behandling. Samtidig ved vi, at omkring 750.000 danskere lever på en måde med overvægt og inaktivitet, som gør at mere end en tredjedel af dem vil udvikle type 2-diabetes, hvis de ikke ændrer livsstil,” siger Allan Flyvbjerg.

Ifølge IDF er forekomsten er størst i Nordamerika, hvor 10,2 pct. af den voksne befolkning har diabetes efterfulgt af Mellemøsten og Nordafrika m ed 9,3 pct.

De Forenede Arabiske Emirater og Saudi Arabien er de hårdest ramte med henholdsvis 18,7 pct. og 16,8 pct. af befolkningen, der lever med diabetes, mens antallet af diabetikere er størst i Indien med 50,8 millioner mennesker efterfulgt af Kina med 43,2 millioner og USA med 26,8 millioner.

Gamle gener
Ifølge Allan Flyvbjerg mangler der stadig en rigtig god forklaring på, hvorfor diabetes især breder sig som en steppebrand i Asien og Afrika.

”Formentlig er forklaringen genetisk. Man mener, at op mod hver fjerde dansker har gamle gener, som gør, at kroppen ikke er gearet til den moderne livsstil med inaktivitet og fed og sukkerholdig mad."

"I den trejdeverden mener man, at det gør sig gældende for op mod halvdelen af befolkningen. Det rammer ekstra hårdt i disse lande, hvor udviklingen fra landbrugssamfund til bysamfund går meget hurtigere, end den er gået i den vestlige verden,” siger Allan Flyvbjerg.

Se, hvordan diabetes udvikler sig verden over på FDIs interaktive Diabetes Atlas.