DI: Vi vil have Løkke for den digitale bordende

Statsministeren må tage fat og få sat skub i at gøre digitalisering til noget, der gennemsyrer alt, hvad ministerierne foretager sig, for det er det, der skal redde Danmark og trække arbejdspladser hertil, mener Dansk Industri.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har intet om digitalisering i sit regeringsprogram, selv om det er en af EUs ti mærkesager. Det skal gennemsyre alt, hvad regeringen foretager sig, siger Dansk Industri. Arkivfoto: Emmanuel Dunand, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND

Statsminister Lars Løkke Rasmussen må sætte sig for bordenden og sørge for, at digitalisering bliver en rød tråd på tværs af alt, hvad regeringen foretager sig - nu hvor der ikke står noget i regeringsgrundlaget.

Det mener Dansk Industri, som opfordrer til, at der laves »en ambitiøs plan«, sådan som man gjorde det tidligere på globaliseringsområdet, så Danmark ikke sakker agterud internationalt.

»Digitalisering skal forankres rigtigt kraftigt i regeringen, så initiativer ikke bliver genstand for tovtrækkeri mellem ministerierne. Der skal sættes en retning for forskning, uddannelse, skat, den offentlige sektors modernisering og digitalisering, og det skal tænkes ind på tværs af regeringen. Det er ikke en opgave for det enkelte fagministerium. Det er en opgave for hele regeringen. Vi vil have statsministeren for bordenden, så det er forankret i toppen af regeringen, og der fokuseres på, hvilken vej Danmark skal. Vi udnytter simpelt hen ikke vores muligheder fultud, og erhvervslederne ser ikke regeringen som proaktiv nok,« siger Adam Lebech, direktør for Dansk Industris brancheorganisation for tele- og IT-selskaber, DI Digital, og henviser til, at digitalisering er en af EUs ti vigtigste mærkesager.

Stort set ingen statslig forskning

Han peger blandt andet på, at skrigene efter IT-specialister nu ikke kun kommer fra selve IT-branchen men har spredt sig til de fleste andre brancher, som ikke kan skaffe kvalificeret arbejdskraft nok.

»Man er nødt til at satse markant mere på at uddanne f.eks. flere dataloger. Man er nødt til at gøre det mere attraktivt og simpelt for virksomheder at tiltrække folk fra udlandet. Det skal højere op på dagsordenen. Arbejdspladser går forbi Danmark, hvis der ikke sker noget. Jeg har talt med virksomheder, der har 30 og 70 ledige stillinger og overvejer at lægge deres udviklingsafdeling i udlandet. Samtidig er de offentlige forskningsbevillinger til forskning i IT og tele meget, meget lavere end på andre områder - faktisk er det primært erhvervslivet selv, der forsker. Der er stort set ingen offentlig forskning på området,« siger Adam Lebech.

Han henviser også til, at afskrivningsreglerne for teknologi ikke er fulgt med tiden.

»Man opfatter teknologisektoren som et beskatningsobjekt, men når man nu ønsker sig bedre mobil- og bredbåndsforbindelser, så skal man ikke trække pengene ud af sektoren. Hvis der skal investeres mere i bredbånd, er gode investeringsforhold nødvendige. Jo lavere omkostninger en virksomhed har, jo mere vil den selvfølgelig investere,« siger direktøren.

Overhalet af Bhutan og Moldova

Han mener ikke, at Danmark ligger skidt, for »vi er relativt dygtige«.

»Men vi er svage, når man ser på, hvilket fokus digitalisering har på beslutningsprocessen. I World Economic Forums nylige undersøgelse er Danmark nu nede på 15.-pladsen, efter en række udviklingslande som Bhutan og Moldova. Det er ikke nødvendigvis, fordi vi er dårligere, men viser snarere, at forventningerne fra erhvervslivet er højere end i andre lande. Der var noget større fokus på digitalisering i det tidligere regeringsgrundlag. De budskaber, som vi har hørt fra den nuværende regering har været positive, men man skal op i gear i forhold til vækstplanen for digitalisering, som kom i februar. Den er en meget lille plan trods mange gode initiativer. Vi taler om en mere grundlæggende satsning fra den danske regering,« siger Adam Lebech.

Han tilføjer, at der allerede under den tidligere regering er udarbejdet adskillige rapporter med konkrete forslag og tanker, som bredt sammensatte arbejdsgrupper med også erhvervslivets repræsentanter har leveret. Dog er der behov for supplerende og mere grundige analyser med konkrete beregninger på flere specialområder.

»Et godt sted at starte er den rapport, som DIs produktivitetspanel med Danfoss-direktør Niels B. Christiansen i spidsen afleverede til den tidligere regering i maj. Den har vi ikke set en opfølgning på. Kik på den rapport, kik på behovet for digitalisering, og få lavet et klima i Danmark, så vi bliver dem, der laver digital transformation og udnytter mulighederne for at blive førende, både inden for det private erhvervsliv og det offentlige,« lyder opfordringen fra Adam Lebech.

DI Digital har selv nedsat et digitaliseringspanel, som skal komme med flere konkrete anbefalinger for at få sat skub i processen.