DI: Skadeligt at afskaffe jobordning for udlændinge

Et flertal uden om regeringen er klar til at afskaffe den såkaldte greencard-ordning, der skal give højtuddannede mulighed for at søge arbejde i Danmark. Dansk Industri kalder meldingen uforståelig.

Forsker Paulo Vital fra Portugal udøver kemiske forsøg og arbejder med molekyler i det helt tidligere stadier hos Lundbeck i Valby, som netop har kastet sig ind i milliard-samarbejde med andre medicinalgiganter om at bekæmpe Alzheimers. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF er klar til at afskaffe den såkaldte greencard-ordning uden om regeringen. Udmeldingen møder hovedrysten fra Dansk Industri.

Ifølge de tre partier har jobordningen slået fejl. Stik imod hensigten er mange, der er kommet til Danmark gennem greencard-ordningen, endt i lavlønsarbejde i stedet for de højtlønnede videnstunge arbejdspladser, som greencard-ordningen oprindeligt var tiltænkt, påpeger partierne.

Men danske virksomheder har brug for højt kvalificeret arbejdskraft og ifølge underdirektør i DI Steen Nielsen, har flere virksomheder svært ved at finde den inden for landets grænser.

»Jeg synes, det ville være meget skadeligt at lukke for, at veluddannede udlændinge kan komme hertil og arbejde,« siger Steen Nielsen.

Han peger på, at jobordningen blev revideret i 2014, og at ændringen først er trådt i kraft fra 1. januar sidste år.

Ændringen medfører, at der nu bliver stillet krav til, hvor meget udlændinge på greencard-ordningen skal tjene.

»Det betyder at det første år skal man op og tjene 50.000 kroner og det andet år skal man have en årsindkomst på 315.000 hvis man ikke opnår det må man rejse ud igen,« siger Steen Nielsen.

Han kan allerede se, at revideringen betyder, at der kommer færre udlændinge til Danmark gennem greencard-ordningen. I stedet for at afskaffe den nuværende ordning, bør politikerne se tiden an og se, hvordan den reviderede greencard-ordning virker.

»Man burde sigte efter at forbedre virksomhedernes muligheder for at rekruttere højtudannede udlændinge ikke det modsatte,« siger Steen Nielsen.

Også Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i Cepos, mener, at det er en dårlig ide at afskaffe greencard-rodningen.  

»Fremover får vi brug for mange flere udlændinge på arbejdsmarkedet. De kan bidrage med arbejdskraft samt nye ideer og viden. Det vil medvirke til at øge væksten,« siger Mads Lundby Hansen. Han peger på, at det danske vækstpotentiale er lavt frem mod 2030, blandt andet fordi den forventede beskæftigelsesvækst er for lav.

»Frem for at lukke ordningen, burde man faktisk reducere indkomstkravet, så det bliver nemmere at ansætte udenlandsk arbejdskraft. Grundlæggende er der brug for mere udenlandsk arbejdskraft – ikke mindre”, siger Mads Lundby Hansen.