DI: Regeringen må sætte 15 mia. kr. af til at få udskiftet antikveret IT

157 statslige IT-systemer er en tikkende bombe, fordi de er forældede og ikke opdateret. Til sommer vil ministeren for offentlig innovation være klar med en plan for, hvad der skal ske. Det får ros af DI, men der skal følge - store - penge med.

Sophie Løhde, der er minister for offentlig innovation, vil til sommer fremlægge en samlet plan for, hvad der skal ske for at få opdateret eller udskiftet en lang række forældede IT-systemer, som staten stadig bruger, og hvoraf flere udgør en sikkerhedsmæssig risiko. Arkivfoto: Uffe Weng, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: © Uffe Weng

Det bliver rigtigt dyrt, men det er også rigtigt nødvendigt, at det offentlige nu endelig tager livtag med alle de forældede IT-systemer, som stadig kører men ikke er blevet opdateret i årevis og derfor udgør en sikkerhedsrisiko, samtidig med at de blokerer for, at medarbejderne kan udføre deres arbejde ordentligt.

Dansk Industris brancheorganisation for IT og tele, DI Digitals direktør, Adam Lebech, anslår, at der frem til 2025 er behov for, at staten investerer ekstra 15 milliarder kroner i at få bugt med de forældede og indimellem også farlige systemer.

Reaktionen kommer, efter at minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), nu indleder en oprydning og til sommer vil stille med en samlet plan for, hvad der skal ske.

157 kritiske systemer er forældet eller ikke opdateret

»Af de 428 IT-systemer, der vurderes som kritiske, mangler de 157 at blive opdateret, enten fordi softwaren er forældet, fordi der mangler dokumentation, eller fordi der ikke er foretaget sikkerhedsopdateringer. Det er et stort problem. Men det offentlig er faktisk bedre til at drive IT-projekter, end man ofte hører om. Af 173 igangværende IT-projekter med et budget på over fem millioner kroner er kun ti procent vurderet som højrisiko. Så den offentlige risikostyring og sikre drift er faktisk i top. Man er blevet meget bedre til at følge op, men der er ingen undskyldninger for ikke at komme i gang,« siger Adam Lebech til Berlingske.

Han kalder det »en god strategi«, som Sophie Løhde lægger op til, at sikre sig, hvor der er størst behov for at komme i gang, og hvilke systemer der er vigtigst at udskifte.

»Vi vurderer, at der er behov for, at det offentlige frem til 2025 investerer yderligere 15 milliarder kroner på at modernisere, effektivisere og gøre systemerne mere brugervenlige, både for borgerne og virksomhederne og for de ansatte - for mange af de interne systemer er ofte forudsætningen for, at der træffes hurtige og rigtige afgørelser,« siger Adam Lebech.

De fleste IT-projekter er faktisk succeser

Så det er det rigtige, der satses på, men der er nødt til at følge mange penge - og ikke bare håndører - med?

»Præcis. Men det offentlige er god til risikostyring og er kommet langt. Det arbejde skal man fortsætte, og det er derfor ikke en undskyldning for ikke at komme i gang. Langt de fleste offentlige IT-projekter er succeser,« understreger Adam Lebech.

Men de systemer, der skal skiftes ud hurtigt, er de rigtigt dyre, fordi det er noget »gammelt skrammel«?

»Ja, men det er også rigtigt dyrt at fortsætte med. Prøv bare at se, hvilke besparelser kommunerne og ATP ser ud til at kunne få ved at udskifte de gamle monopolsystemer. Det er en svær opgave, men der er store besparelser ved at gøre det,« siger Adam Lebech.

Folketingets statsrevisorer kritiserede før jul sammen med Rigsrevisionen, at statslige IT-kontrakter for mere end en kvart million kroner hos Skat, Rigspolitiet og Domstolsstyrelsen bare er blevet forlænget og forlænget igen i mere end 25 år uden nogen sinde at have været i udbud.

Staten bruger årligt omkring syv milliarder kroner på IT.

Læs mere: Rregeringens kasseeftersyn på IT-området (PDF)