DI og Dansk Erhverv: Regeringens vækst-initiativer er lige i øjet

Både Dansk Industri og Dansk Erhverv klapper i hænderne over de 30 initiativer til vækst i Europa, regeringen præsenterede onsdag. Danske virksomheder tilgodeses, lyder det.

Dansk Industri og Dansk Erhverv jubler over regeringens forslag til, hvordan man kan forbedre det indre marked. Et af forslagne er, at produktionen skal automatiseres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Der er godt nyt for de danske virksomheder, og der er gode udsigter til fremtidig vækst. Sådan lyder det fra Dansk Industri og Dansk Erhverv, efter de har taget et kig på regeringens dokument med 30 forslag til, hvordan Danmark kan være med til at skubbe gang i væksthjulene på det indre marked.

Udspillet består af en række danske ideer til, hvordan man kan få det indre marked til at fungere. Blandt andet foreslår regeringen, at det skal blive lettere for små og mellemstore virksomheder at skaffe kapital til at vokse, hvilket har været svært efter krisen. Regeringen vil også udbrede crowdfunding og offentlig-private partnerskaber. Og så skal der arbejdes for, at virksomhedernes produktion automatiseres og digitaliseres.

Dansk Inudstri var med, da de 30 forslag skulle prioriteres, og resultatet, der blev præsenteret for offentligheden onsdag, er man ganske tilfredse med:

»Vi kan kun sige, at vi er meget enige i, at der er behov for at gøre en indsats i forhold til det indre marked. Det kræver, at man kommer med nogle helt konkrete forslag til, hvad det er, vi skal gøre anderledes for at få det til at virke, og det sørger den her liste for,« siger underdirektøren hos Dansk Industri, Anders Ladefoged og tilføjer:

»Vi deler den overordnede ambition om, at det indre marked er en meget vigtig løftestang til at få skabt vækst i Europa og få løftet Europa ud af den økonomiske krise.«

En af de ting, Dansk Industri har været meget optaget af, er forslaget om bedre regulering i EU. Hensigten med forslaget er, at virsomhederne får mulighed for at råbe op, hvis man har en klage over en regel. Virksomhederne skal have krav på at få sin sag behandlet og få en forklaring på, hvorfor reglen er formuleret, som den er, mener Anders Ladefoged:

»Det er en systematisk metode til at sikre, at virkomhederne bliver hørt med deres ideer til, hvordan man kan forenkle regler, som allerede er vedtaget. Sådan at de ideer kan omsættes til virkelighed.«

Hos Dansk Erhverv nikker man også anerkendende til regeringens 30 initiativer.

»Overordnet set synes vi, de her initiativer er et klart skridt på vejen mod et bedre indre marked. Prioriteringen er ganske fornuftig, og vi ser mindst 20 af initiativerne, der falder lige ned i vores turban, så vi er meget tilfredse,« siger Kasper Ernest, der er europapolitisk chef hos Dansk Erhverv.

Han er især tilfreds med de forslag, regeringen kommer med på serviceområdet, hvor man nu vil sikre, der kommer et register for notifikationer for nationale særregler. Det betyder, at lande, der vil lave en særregel, som gør det sværere for danske virksomheder at komme ind på det pågældende marked og sælge deres service, skal have det godkendt og tjekket hos Kommissionen først.

Generelt mener Kasper Ernest, de 30 forslag vil komme de danske virksomheder til gode:

»Det, der er vigtigst for os, er, at virksomhederne kan finde al den information, de skal bruge. Samtidig kan de søge om godkendelser, licenser og få rådgivning. Der er rigtig mange gode elementer, som vil gavne virskomhederne til daglig,« siger han.