DI og Dansk Erhverv i indædt kamp om arkitektfirmaer

Landets to største erhvervsorganisationer, DI og Dansk Erhverv, kæmper om at få arkitektvirksomhederne ind i folden. Især de mindre virksomheder frygter at miste deres særpræg ved at komme under DIs vinger.

I DIs bygning på Rådhuspladsen vil de gerne have arkitekterne med indenfor. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Undgå at melde jer ind i DI, hvis I vil bevare jeres særkende som arkitekter og ikke drukne i budskaber om lavere skat.

Sådan lyder anbefalingen i en ny analyse om landets to største erhvervsorganisationer, som arkitektvirksomhedernes organisation Danske Ark netop har fået udarbejdet. Organisationen, der kommer med omkring 2,5 mia. kroner i lønsum, overvejer nemlig at melde sig ind i enten DI eller Dansk Erhverv for at få mere gennemslagskraft over for politikerne og i debatten om Danmarks fremtid. Men spørgsmålet er hvilken.

»Der er ingen tvivl om, at både DI og Dansk Erhverv gerne vil have os. Vi har meget at bidrage med til Danmarks udvikling. På den ene side kan vi se, at DI er en meget professionel organisation med politisk power. På den anden side føler arkitekterne sig meget anderledes end den klassiske industri. Vores branche har nogle kendetegn, vi vil være sikre på bliver respekteret«, siger direktør for Danske Ark, Christian Lerche.

Business eller kunst

Ifølge rapporten, der bygger på svar fra lobbyister, politikere og journalister, har brancherne under Dansk Erhverv bedre mulighed for at komme til orde end i DI. Til gengæld er organisationen ikke ligeså professionelt ledet.

»På mange måder ser vi det som et spørgsmål om, hvorvidt vores fag skal defineres som en forretning eller som kreativt kald. Derudover er der prisen. Vi har mange enmandsvirksomheder, som nok ikke kan se meningen i at betale flere tusind kroner ekstra i kontingent. De vil heller ikke få nogen fordel af organisationernes barselsfonde, når de ikke har nogle ansatte. Derfor skal vi også se på, om vi kan trimme kontingentet, så de mindste ikke belastes,« siger Christian Lerche.

Kan splitte branchen

Netop foreningens mange små og mellemstore arkitektvirksomheder kræver da også en grundigere undersøgelse, før de tager stilling.

»Hvis man er en stor, international arkitektvirksomhed, kan jeg godt se behovet for at få mere rådgivning inden for eksport og jura – men det kan sikkert også løses med Danske Ark som selvstændig organisation. Vi er bekymrede for, at vores egenart og faglige profil vil blive udvisket, hvis arkitekterne indlemmes i DI eller Dansk Erhverv. Vi arkitekter er jo både teknikere og kunstnere, og vi adskiller os fra de andre brancher i DI på den måde,« siger Eva Jarl Hansen, direktør i BBP Arkitekter, der sammen med 11 andre mellemstore arkitektvirksomheder advarer mod beslutningen. Branchen kan da også ende med at blive splittet mellem de store og de små.

»Lige nu er vi enige om at stå sammen, men alt kan ske i processen,« siger Christian Lerche.

DI: Fællesskab kræver kompromiser

Hos Dansk Erhverv understreger markedsdirektør Søren Friis Larsen, at arkitekterne fortsat får masser af frihed.

»Vi er vokset over nogle år, men har gjort det på en måde, så brancherne ikke behøver at deponere deres selvbestemmelsesret ved døren. Vi banker dem ikke på plads, hvis de har en anden holdning end de andre medlemmer. DI har en anden model. Men der er sikkert også svagheder ved vores,« siger markedsdirektør Søren Friis Larsen.

Hos DI forklarer direktør Lars Goldtschmidt, at DI løbende tilpasser sin organisation, sådan så alle de forskellige brancher kan debattere deres egne udfordringer og ikke drukner i en grå masse.

Men han slår også fast, at hvis et fællesskab skal have indflydelse, kræver det dialog og kompromiser.

»Når vi har så stor politisk indflydelse, skyldes det ikke mindst, at politikerne kan regne med os. De ved, at når vi laver en aftale, står alle vores medlemmer bag,« siger han og understreger, at DI ikke har haft nogen udmeldelser siden 2008, hvor organisationen fusionerede med det daværende HTS.

Danske Ark holder generalforsamling på fredag og forventer at tage endelig stilling til sagen i februar.