DI: Offentlig digitalisering skal gavne alle

Ikke kun det offentlige men også alle virksomheder og privatpersoner skal have glæde af det offentliges digitalisering de næste fire år, understreger Dansk Industri, som har 32 forslag klar til den store køreplan.

Borger.dk og virk.dk er indgangsvejen for henholdsvis privatpersoner og erhvervslivet til det offentlige Danmark - men mange ting kunne blive langt bedre ved at involvere folk mere, mener Dansk Industris brancheorganisation ITEK. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal i endnu højere grad være til gavn for både det offentlige selv, virksomhederne og alle danskere privat, når det offentlige kaster sig ud i stadig større muligheder for digital selvbetjening.

Det mener Dansk Industri, hvis brancheforening for IT og teknologi, ITEK, derfor fremlægger 32 konkrete forslag til den store køreplan, som regeringen om et par måneder begynder at skrive sammen med de 98 kommuner og de fem regioner, og som efter sommerferien bliver den næste fællesoffentlige digitaliseringsstrategi for 2016-2020.

Ikke kun statens bundlinie i fokus

»Det er rigtigt vigtigt, at det fortsat er en ambitiøs strategi, for digitaliseringen er et uundværligt værktøj til at gøre den offentlige sektor mere effektiv, hvilket der er behov for p.g.a. de økonomiske udfordringer. Derfor skal den offentlige digitalisering medvirke til også at effektivisere virksomhederne og ikke kun det offentlige selv. Det er vigtigt, at man ikke kun ser på statens bundlinie men også på borgernes og virksomhedernes - tiltagene skal skabe værdi alle tre steder,« siger Adam Lebech, direktør for ITEK, om det 19 sider store udspil »Fra digital forvaltning til digital forretning«.

Det kommer mandag, hvor Dansk Industri sammen med Digitaliseringsstyrelsen, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner samler 280 deltagere til en stor digitaliseringskonference. Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), som en del af den offentlige digitalisering sorterer under, indleder konferencen.

Han fremhæver, hvordan staten allerede har sparet en milliard kroner på at indføre tvungen digital post, så papirbreve og dyr porto forsvinder.

Tag erhvervslivet mere med på råd

»Vi lægger op til, at erhvervslivet tages mere med på råd, når man udvikler nye tiltag. Virksomhederne har ikke oplevet tilsvarende besparelser, fordi de offentlige IT-løsninger ikke er så brugervenlige. Faktisk finder hver tredje af vore medlemsvirksomheder de offentlige IT-løsninger byrdefulde. Det skal jo være løsninger, der virker. Jeg har hørt desperate historier fra virksomheder, der ikke kunne indberette til Skat og derfor fik først rykkere, så bøder,« forklarer Adam Lebech om baggrunden for ønsket om at være mere med.

ITEK afleverede sammen med 26 af de øvrige største organisationer herhjemme i begyndelsen af marts et fælles idekatalog til digitaliseringsstrategien for at få erhvervslivet tænkt bedre ind. ITEKs forslag bygger videre på fællesforslagene og - med Adam Lebechs ord - »skærper« nogle af dem.

Digitaliseringsstyrelsens direktør, Lars Frelle-Petersen, sagde dengang til Berlingske, at forslagene flugter fint med de tanker, som det offentlige selv gør sig.