DI: Manglende IT-udbud koster op til 150 mio. kr. for meget om året

Regeringens nye digitaliseringsansvarlige minister må tage fat nu, siger Dansk Industris brancheorganisation for IT og tele efter Rigsrevisionens rapport om stats-IT, der gennem mere end 25 år bare er blevet fornyet uden at være i udbud.

Staten er gået glip af store, årlige millionbesparelser, fordi en række IT-systemer aldrig nogen sinde har været sendt i offentligt udbud - stik mod reglerne - så der kunne flyttes rundt på brikkerne, mener Dansk Industri og får opbakning fra IT-Branchen. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan have kostet staten op til 150 millioner kroner om året, at en række IT-systemer i helt op til over 25 år aldrig har været sendt i udbud, så andre leverandører kunne byde billigere ind.

Det mener Dansk Industri, der ligesom Folketingets statsrevisorer er oprørte over Rigsrevisionens kortlægning af, hvordan Rigspolitiet, Skat og Domstolsstyrelsen i årevis har undladt at lade otte af deres IT-systemer gå i almindeligt udbud men blot har forlænget kontrakten med den nuværende leverandør.

»Rigsrevisionen nævner en række eksempler på, hvilke besparelser man har opnået på tilsvarende områder ved at konkurrenceudsætte IT-driften. Baseret på Rigsrevisionens eksempler, der ligger i spændet 25-50 procent, kan de otte kontrakter med en samlet volumen på 296 millioner kroner, der ikke har været i udbud, således risikere at koste staten i runde tal 75-150 millioner kroner i meromkostninger om året,« siger Adam Lebech, direktør for Dansk Industris brancheorganisation for tele og IT, DI Digital.

IT-Branchen: Udbud skaber velfungerende konkurrence

Også i brancheorganisationen IT-Branchen, der organiserer den danske IT-verden, er der bekymring.

»IT-Branchen vil gerne understrege vigtigheden af, at de offentlige IT-systemer kommer i udbud. Det giver altid mening at udbyde de store IT-løsninger. Det er hele grundlaget for en sund og velfungerende konkurrence på markedet,« siger Birgitte Hass, administrerende direktør for IT-Branchen.

Rigsrevisionen fremlagde 14. december sin 59 sider lange gennemgang af 72 IT-kontrakter, som 28 myndigheder har med eksterne leverandører. Fem af de otte systemer, som aldrig har været i udbud, er bare blevet forlænget og forlænget i mere end 25 år. De otte systemer kostede i 2015 i alt 296 millioner kroner at holde kørende. Det svarer til 19 procent af udgifterne til alle større kontrakter om IT-drift og -vedligeholdelse i staten for det år.

Ministeren må på banen - nu

Det udløste skarp kritik fra både Rigsrevisionen selv og fra statsrevisorerne, der er medlemmer af Folketinget. Rigsrevisionen påpegede, at Rigspolitiet, Skat og Domstolsstyrelsen på den måde havde gjort sig mere og mere afhængige af en bestemt leverandør.

»Vi er enige med statsrevisorerne i, at det er utilfredsstillende, at de otte kontrakter aldrig har været udbudt. Helt generelt går det jo ikke, at det offentlige ikke får de bedste ydelser til de bedste priser for skatteborgernes penge. Ifølge Rigsrevisionens beretning er der stadig statslig IT-drift og -vedligeholdelse for omkring tre milliarder kroner, der ikke er udbudt. Det bør være en højt prioriteret opgave for den nye minister for offentlig innovation, Sophie Løhde, at tage fat i. På det kommunale område har Kombit (kommunernes fælles IT-projektselskab, red.) og ATP vist gode eksempler på, at udbud kan lade sig gøre. Det må staten også gøre, og det er oplagt at starte med Statens IT,« siger Adam Lebech.

Digitaliseringsstyrelsen beregnede i 2013, at fem statslige institutioner i gennemsnit havde sparet 34 procent ved at sende deres IT-opgaver i genudbud, og at Statens IT havde opnået besparelser på 50 procent i fire miniudbud på deres rammekontrakt for IT-drift siden 2012.

Læs mere: »Rigsrevisionens beretning om statens udbud af IT-drift og -vedligeholdelse« (i PDF-format)