DI: Byggeriets produktivitet rokker sig ikke ud af stedet

Antallet af byggede kvm pr. ansat i byggebranchen er stort set det samme som ved indgangen til dette århundrede, viser en beregning. Dansk Byggeri fremhæver dog, at der er kommet større krav til byggeriet i mellemtiden.

Nok så meget it har ikke ændret på, at byggeri er et fag, hvor mange opgaver skal udføres med arbejdshandskerne på. Når opgaverne samtidig bliver mere komplekse, er det svært at få bygget flere kvadratmeter pr. medarbejder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Hemmel for Dansk Byggeri
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Byggeriets produktivitet skal op. Det har været et mantra i mange år, men på trods af at nye digitale værktøjer også har fundet vej til byggebranchen, er bundlinjen, at der ikke rigtigt er sket noget.

Det når DI frem til i en ny analyse, hvor man sammenligner beskæftigelsen i branchen med det byggeri, der så er opført.

»Det kræver (…) lige så mange beskæftigede at opføre en kvadratmeter bygning i dag, som det gjorde for 17 år siden. Forholdet er faktisk forværret, idet der i 2016 blev opført færre kvm end i 2000, selv om antallet af beskæftigede var højere i 2016,« hedder det i analysen.

Nye tal på vej

I Dansk Byggeri vil direktør Michael H. Nielsen ikke helt afvise, at produktivitetsudviklingen skuffende har ligget stille. Men han tror ikke, det er tilfældet, og status lige nu er, at man mangler tal til at dokumentere det.

Sagen er, at Produktivitetskommissionen, med tidligere overvismand Peter Birch Sørensen i spidsen, for nogle år siden konkluderede, at gængse produktivitetsmål ikke rigtigt kunne bruges i byggeriet, blandt andet fordi kravene til byggeriet hele tiden bliver skærpet. Det vil sige, at det alt andet lige kræver mere arbejde at bygge en kvm i dag, end det gjorde for 17 år siden.

Danmarks Statistik er ved at udvikle en ny metode til at måle produktiviteten. Men den er ikke på plads endnu, og selv når den kommer, vil der i første omgang kun være data få år tilbage i tiden. Det vil sige, at der vil gå en rum tid, inden man får klarhed over, hvad den mere langsigtede udvikling er.

»Men vores medlemmer er meget opmærksomme på produktiviteten. Under den forrige højkonjunktur så vi, at mange ikke kunne tjene penge på den høje aktivitet. Derfor er der gjort meget for at gøre byggeriet mere profitabelt,« siger Michael H. Nielsen.

»Vi bakker også op om, at der skal være skærpede krav til byggeriet. På nogle områder så vi endda gerne endnu større krav. Men det kræver altså nogle ressourcer at efterleve disse nye krav, og så kan det umiddelbart fremstå, som om at produktiviteten halter,« fortsætter han.

Kritik af analysen

DI har en del byggevirksomheder i sin medlemskreds, så DI og Dansk Byggeri er både konkurrenter og kolleger. Michael H. Nielsen er i dette tilfælde ikke imponeret over det analytiske niveau hos DI.

»Jeg synes, at de med den måde at gøre det op på stiller sig nøgne ud i sneen,« som han udtrykker det.

DI medgiver allerede i analysen, at spørgsmålet om produktiviteten er mere nuanceret end blot byggede kvadratmeter i forhold til antal beskæftigede. Men det med produktiviteten var heller ikke det primære ærinde, oplyser branchedirektør Elly Kjems Hove.

»Vi er optaget af, om branchen får cashet ind på de teknologiske muligheder. Analysen viser, at der er nogle muligheder for at gøre det bedre. Produktiviteten er et element blandt mange – de andre er f.eks. kompetencer, it, teknologi og evnen til at få afkast af investeringerne,« siger Elly Kjems Hove.