DI advarer: Bankerne smækker kassen i

Analyse fra erhvervsorganisationen DI viser, at de store virksomheder i stigende grad oplever, at det er blevet svært at låne penge.

Tonny Thierry Andersen, direktør i Danske Bank, erkender at priserne er steget, men han er uenig i, at det skulle være blevet sværere for de store virksomheder at låne penge i banken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevet markant dyrere og sværere for de store danske virksomheder at låne penge i banken. Det fastslår en analyse fra erhvervsorganisationen DI, der bygger på besvarelser fra 400 virksomheder, skriver Børsen.

Tidligere har det det hovedsageligt været de mindre virksomheder, der har mærket bankens kolde skulder, når de skulle låne, men det billede ser nu ud til at være ændret i takt med at den seneste finansielle uro er taget til i styrke.

DI-analysen viser, at mens det i marts kun var ti procent af virksomhederne med 100 til 500 medarbejdere, der beskrev lånemulighederne som dårlige, er det tal nu oppe på over 30 procent. Det får nu erhvervsøkonomisk chef i DI Kent Damsgaard til at advare om, at kreditklemmen nu ser ud til at få mærkbar effekt.

”Vi er meget bekymrede over resultaterne i den her analyse, og forværringen af finansieringsmulighederne kan ramme beskæftigelsen og væksten herhjemme langt hårdere end de nedjusteringer, vi har set som følge af at efterspørgslen på vores eksportmarkeder falder,” siger Kent Damsgaard ifølge Børsen og tilføjer:

”Det her skal man tage meget alvorligt. Vi så tilbage i efteråret 2008, hvor hurtigt det hele frøs til is. Og så anspændt som situationen er i Europa nu, skal man både politisk og i virksomhederne have kriseberedskabet helt oppe i gear.”

Bankerne mener dog ikke, at det står helt så slem til. Prisen for at låne penge er godt nok gået op, men de store virksomheder har stadig mulighed for det, understreger bankernes brancheorganisation, Finansrådet.

”Vi kan genkende billedet af, at der er strammet op på priserne. Det er ikke nogen hemmelighed, at bankerne har hævet rentemarginalen over den seneste periode. Det er sket i lyset af de nye reguleringskrav, der venter,” siger cheføkonom i Finansrådet Michael Rasmussen.

Danske Banks chef for aktiviteter i Danmark, Tonny Thierry Andersen, afviser også, at virksomhederne er ramt af en kreditklemme, men erkender også, at bankernes situation smitter af på kunderne.

”Det er velkendt, at nogle banker har varslet større balancereduktioner for at leve op til kommende regulering. Alt sammen noget, der påvirker virksomhedernes oplevelse af kreditgivningen,” siger Tonny Thierry Andersen ifølge Børsen.