DFDS satser milliarder på tyrkisk fragtrute

Det store danske rederi DFDS vil en tur under varmere himmelstrøg, og for det er selskabet villige til at lægge 7,1 mia. Rederiet overtager den førende tyrkiske operatør af fragtruter i Middelhavet, der forbinder Tyrkiet med Italien og Frankrig.

Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Det danske selskab DFDS driver rederi i Nordeuropa, men nu skal der ekspanderes.

I en handel på 7,1 mia. overtager DFDS 98,9 procent af den tyrkiske operatør af fragtruter, U.N Ro-Ro. Et selskab, der med sine ruter forbinder Tyrkiet med Italien og Frankrig og er Tyrkiets største operatør af fragtruter mellem EU og Tyrkiet. DFDS overtager selskabet fra de tyrkiske kapitalfonde Actera Group og Esas Holdings.

Ifølge en fondsbørsmeddelelse skyldes opkøbet, at DFDS vil udvide rutenettet til et fragtmarked med høj vækst, og DFDS kalder U.N. Ro-Ro »en særdeles profitabel virksomhed.« Virksomheden U.N. Ro-Ro har en dobbelt så stor markedsandel i forhold til den nærmeste konkurrent, og opkøbet forventes at øge indtjeningen fra første år.

»Med købet af U.N. Ro-Ro ekspanderer vi til et af Europas mest attraktive fragtmarkeder, der operationelt ligner Nordeuropa. Det giver os mulighed for sammen med U.N. Ro-Ro's nuværende stærke ledelse at udnytte vores netværk, flåde, erfaring og færdigheder til at udvikle virksomheden yderligere, samtidig med at vi understøtter U.N. Ro-Ro's kunders vækst,« siger Niels Smedegaard, CEO for DFDS, i fondsbørsmeddelelsen.

En del af finansieringen er en udstedelse af aktier på 5 procent af aktiekapitalen. Samtidig annullerer DFDS det nuværende aktietilbagekøbsprogram og suspenderer dividende i 2018.

Der afholdes en ekstraordinær generalforsamling inden transaktionen afsluttes. Samtidid har Lauritzen Fonden, hovedaktionær med 42 procent i aktiekapital, bekræftet intentionen om at opretholde deres aktieandel.

U.N. Ro-Ro driver fem fragtruter - fire til Italien og én til Frankring - og to havneterminaler og har 500 ansatte. Ved udgangen af 2017 opererede U.N. Ro-Ro med 12 fragtskibe. Omsætningen ligger på 240 mio. euro, og EBITDA-resultater er på 97 mio. euro. Det svarer til omkring 722 mio. kroner.

Af samme grund forventer DFDS et højere driftsresultat (EBITDA). Således er forventningen 3-3,2 mia. kroner mod tidligere 2,65-2,85 mia. kroner. Ligeledes forventes omsætningen at stige med omkring otte procent, hvor forventningen før var to procent.

»Vi glæder os til at blive en del af DFDS' netværk og til de udviklingsmuligheder, det giver både vores kunder og medarbejdere. Jeg er overbevist om, at vores know-how, kombinerede netværkskapacitet og den finansielle styrke hos vores nye ejer gør det muligt for U.N. Ro-Ro at styrke de tyrkiske eksportørers og internationale logistikvirksomheders konkurrenceevne,« siger Selçuk Boztepe, CEO for U.N. Ro- Ro, i fondsbørsmeddelelsen.