DF vil se på »gamle« kapitalkrav til finanskoncerner

Landets største borgerlige parti vil se på kapitalkravene til banker og realkreditinstitutter, efter Nykredit-koncernen er blevet presset til en børsnotering. Venstre er altid lydhør for forslag, lyder det fra erhvervsordfører, men understreger vigtigheden af robusthed i sektoren.

Foto: Sara Gangsted.
Læs mere
Fold sammen

Dansk Folkeparti vil gå kapitalkravene til penge- og realkreditinstitutter efter i sømmene, efter Nykredit har besluttet at gå på børsen for at imødekomme lovkravene.

»Jeg vil i lyset af det her se på, om man kan få lavet en opdatering og undersøgelse af, hvordan det ser ud med alle de her kapitalkrav, som der er blevet pålagt både banker og realkreditter, siden den første bankpakke i 2008 blev vedtaget,« siger partiets erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby (DF).

Nykredits beslutning om at lade sig børsnotere kommer i kølvandet på stadig hårdere krav om kapital i penge- og realkreditinstitutterne.

»De forventede kapitalkrav stiller Nykredit ved en skillevej: Vi kan enten søge ny kapital gennem en børsnotering, eller vi kan hæve priserne markant og skære dramatisk ned på aktiviteter og udlån,« siger bestyrelsesformand Steen E. Christensen i en fondsbørsmeddelelse.

»Det sidste vil ramme hårdt ind i vores kerneforretning: Danske boligejere, erhvervsdrivende og landmænd vil opleve betragtelige prisstigninger og dårligere lånemuligheder. Det scenarie ønsker vi ikke. Derfor anbefaler vi, at Nykredit indleder et nyt kapitel i sin 165-årige historie ved at lade sig børsnotere,« fortsætter han.

Nyheden om den forstående børsnotering kommer blot en dag efter, at Nykredit besluttede at sætte sine hovedbygninger til salg, fordi »tiden ikke er til dyre adresser midt i København«, udtalte koncernchef Michael Rasmussen i en pressemeddelelse onsdag.

Venstre: Vi skal finde den rette balancegang

Ifølge regeringspartiet Venstre har den seneste finanskrise vist, at der er brug for økonomisk polstring for at sikre robusthed, hvis sektoren oplever store udsving.

»Det afgørende er, at der en tillid og robusthed. Når det går godt, vil vi gerne være med til, at der ikke skal være for store kapitalkrav. Omvendt skal vi også have sikkerhed for, at vi har et setup, som også er robust, hvis en finanskrise 2.0 gør sit indtog,« siger erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen og fortsætter:

»Vi er opsat på, at vi ikke laver overimplementering helt generelt. Det gælder selvfølgelig også på det her område. Omvendt skal vi heller ikke lave et setup, som gør, at udlandet taber tillid. Det er en balancegang.«

Langt størstedelen af kapitalkravene er dikteret af EU og dermed noget, som de danske myndigheder har svært ved at ændre.

Hans Kristian Skibby foreslår dog, at Finanstilsynet ser på, om der er nogle steder, hvor der kan slækkes på kravene.

»Nogle af de steder, hvor vi har lavet ændringer i forbindelse med de mange bankpakker, har vi en anden situation i dag, som måske vil gøre det attraktivt for Danmark at løsne båndene lidt igen,« siger han.

»Der er lavet ændringer i reglerne gentagne gange også i forhold til de ting, der er kommet gennem EU. Men jeg er altid lydhør for forslag, hvis der ligger noget,« lyder svaret fra Torsten Schack Pedersen.