DF om polsk-rumænsk jobboom: Udenlandske arbejdere brokker sig mindre

Når nye job i Danmark i stor stil opsnappes af udlændinge skyldes det ofte, at danskere ikke vil tage arbejde med dårlige arbejdsvilkår, mener DF, der peger på arbejdsgivernes ageren som en forklaring på tendensen. Partiet vil have mere opkvalificering af arbejdsløse.

Folketingsmedlem Bent Bøgsted, 60 år. Mandag 4. januar... Doorstep aftale om kontanthjælp Regeringen og blå blok er enige om det såkaldte moderne kontanthjælpsloft - det skal skaffe penge til skattelettelser. Bent Bøgsted Dansk Folkeparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Størstedelen af gæsterne til den veritable jobfest, der er i gang i Danmark trods lav vækst, kommer fra udlandet.

For selv om der er blevet skabt 52.350 nye job herhjemme de seneste tre år, er størstedelen af jobbene nemlig gået til udlændinge, viser en ny undersøgelse fra Nykredit. I perioden har 35.100 udlændinge fået job her i landet. Det svarer til, at omkring syv ud af ti af de nye job inden for de seneste tre år er blevet besat af udlændinge primært fra Rumænien og Polen.

Tidligere har udviklingen, hvor job i Danmark går uden om danskere, udløst massiv kritik fra Dansk Folkeparti. Og partiets beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted (DF), er da heller ikke begejstret for situationen. Han mener, at den hænger sammen, at danske arbejdsgivere gerne vil have medarbejdere, der finder sig i mere.

»I Danmark har vi vænnet os til nogle gode vilkår, og der er altså nogen, der siger, at de hellere vil have udlændinge, fordi de ikke klager over dårlige arbejdsvilkår for eksempel i rengøringsvirksomheder. Det kan arbejdsgiverne godt lide,« siger Bent Bøgsted.

Netop rengøringsområdet er et af de steder, hvor der er kommet flere udlændinge til. Mellem 2013-2015 steg andelen af udlændinge med 13,8 procent i rengøringsfirmaer, der sammen med industrien, hoteller og restaurationer samt bygge- og anlægsbranchen tegner sig for den største vækst i antallet af udenlandske medarbejdere.

Artiklen fortsætter under grafikken:

Bent Bøgsted peger på, at arbejdstiderne i flere af de brancher, der får flere udlændinge kan være svært at få til at hænge sammen for en dansk børnefamilie.

Ifølge ham skal der mere opkvalificering til blandt arbejdsløse danskere, lige som at der skal være en mere direkte formidling af job, hvor arbejdsgiverne skal have lettere adgang til den arbejdskraft, der passer til deres behov.

»Hvis ikke det bliver annonceret, at der er et job, så er det jo svært at tage for en arbejdsløs at tage det,« siger han.

Bruttoledigheden i Danmark lå ved udgangen af april på 4,2 procent ifølge Danmarks Statistik.