DF: Milliardpulje skal lokke bankrenter ned

Dansk Folkeparti vil belønne de banker, der sætter udlånsrenten ned til fordel for virksomhederne.

Foto: Scanpix. "Jeg vil foreslå, at hvis bankerne medvirker til, at erhvervskunder bedre kan få lån, og at de kan få det til en rente, der svarer mere til Nationalbankens rentenedsættelser, så kan pengene fra bankpakken blive betalt tilbage til bankerne alt efter, hvordan de har indbetalt penge og ageret på rentenedsættelserne," siger Kristian Thulesen Dahl, der er formand for Folketingets magtfulde finansudvalg.
Læs mere
Fold sammen
De danske banker, der slet ikke har sænket udlånsrenten i samme tempo som Nationalbanken, skal viftes om næsen med en gulerod, så de sætter udlånsrenten ned til gavn for erhvervslivets likviditet.

Dansk Folkepartis finansordfører Kristian Thulesen Dahl foreslår nu, at hvis bankerne følger med ned på udlånsrenten og således tager ansvar for at sætte gang i samfundsvæksten, så skal de have del i det eventuelle overskud fra bankpakke I, der ellers vil gå i statskassen. Det skriver dagbladet Børsen.

Som bankpakken er skruet sammen, betaler bankerne nemlig 15 mia. kr. i gebyr for at have fået en statsgaranti, når der skal ryddes op efter krakkede banker, og hvis de penge ikke bliver brugt op, går resten i statskassen.

»Finansrådet mener jo, at bankpakkerne er frygteligt dyre for bankerne. Men som det ser ud nu, er det langt fra sikkert, at de 15 mia. kr. bliver tabt. Derfor vil jeg foreslå, at hvis bankerne medvirker til, at erhvervskunder bedre kan få lån, og at de kan få det til en rente, der svarer mere til Nationalbankens rentenedsættelser, så kan pengene fra bankpakken blive betalt tilbage til bankerne alt efter, hvordan de har indbetalt penge og ageret på rentenedsættelserne,« siger Kristian Thulesen Dahl, der også er formand for Folketingets magtfulde finansudvalg.