DF angriber miljøministeren i legetøjs-sag

En af miljøministerens partifæller er ansat som lobbyist for de danske legetøjsproducenter - Connie Hedegaard har givet branchen tre måneder ekstra til at sælge ud af ftalat-fyldt legetøj.

Et nyt forbud fra EU mod ftalater i legetøj skulle være trådt i kraft for 10 dage siden - 16. januar.

Men under stor undren og efterfølgende skarp kritik fra Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og SF udskød miljøminister Connie Hedegaard (K) i efteråret forbuddet med tre måneder til 16. april.

Connie Hedegaard blev sidste år anklaget af både regeringspartneren Dansk Folkeparti samt oppositionen i form af miljøordførerne fra Socialdemokraterne og SF for at have bukket under for pres fra industrilobbyen og tilladt butikkerne at komme af med det ftalat-fyldte legetøj under udsalget.

En af de største pressionsgrupper, der sidste år arbejdede hårdt for at få udskudt forbuddet, er Foreningen af Legetøjsproducenter i Danmark. Foreningen tæller Brio, Hasbro, K. E. Mathiasen, Lego, Mattel, Top Toy og Zaph Creation.

Professionel lobbyist

Og for at få presset EU-forbuddet så langt ud i horisonten som muligt her i Danmark har foreningen ansat den professionelle lobbyist Lars Abel til at håndtere sagen.

Lars Abel arbejder hos firmaet Europa-Konsulenterne. Og når han ikke optræder i rollen som 'sekretariatschef' for Foreningen af Legetøjsfabrikanter i Danmark, arbejder han med public affairs - også kaldet lobbyisme - for en række andre kunder, der bl.a. også tæller Foreningen af Varmepumpefabrikanter i Danmark.

Og derudover er Lars Abel mangeårigt medlem af Det Konservative Folkeparti. Siden 1970 har han siddet i byrådet i Gladsaxe, og indtil årsskiftet var han medlem af Københavns Amtsråd.

Forundring i konservative kredse

At miljøminister Connie Hedegaard i efteråret gik solo og valgte at udskyde EU-forbuddet med tre måneder vakte dengang ikke kun undren hos oppositionen og Dansk Folkeparti.

Business.dk erfarer, at der også i konservative kredse er forundring over hendes beslutning. Og til Business.dk siger en fremtrædende politiker fra oppositionen på Christiansborg, at 'sagen har været helt oppe og vende i regeringstoppen.'

DF ønsker åbenhed

Miljøordfører Jørn Dohrmann fra regeringspartneren Dansk Folkeparti er stærkt overrasket, da Business.dk fortæller ham, at legetøjsbranchens lobbyist er konservativ politiker.

"Jeg er hverken blevet oplyst om, at Lars Abel var ansat af foreningen som lobbyist, eller at han er konservativ politiker. Det er absolut ikke betryggende - og det bør altid være sådan, at man kan udelukke, at der er blevet udført vennetjenester," siger Jørn Dohrmann.

Han mener, at der bør være åbenhed omkring folks baggrund, når der kan stilles spørgsmålstegn ved deres hensigter.

"Det er meget bekymrende, at ministeren lader sig lokke af ren PR og lobbyisme - og endda fra en konservativ partifælle - til at udsætte bekendtgørelsen. Ministeren burde oplyse, om hun har tætte relationer til Lars Abel, og så er det op til folk selv at afgøre, om der er problemer med troværdigheden. Jeg må konstatere, at ministeren ikke har spillet med åbne kort i den her sag," siger Jørn Dohrmann.

En konservativ kilde siger til Business.dk, at 'Connie Hedegaard og Lars Abel kender helt sikkert hinanden' - hvilket for Jørn Dohrmann kun bekræfter, hvad han tidligere har udtalt, nemlig at 'ministeren sætter branchens indtjening højere end børns sikkerhed.'

Appel til ministeren

"Jeg kan endnu engang konstatere, at ministeren har besluttet, at pengene har afgjort den har sag. Men jeg vil appellere til ministeren, om at hun i fremtiden vil gøre opmærksom på, hvis der kan være problemer med habiliteten," siger Dansk Folkepartis miljøordfører, der ser en parallel til den såkaldte Bilka-sag.

"Man kommer i tvivl om miljøministerens hensigter, når de konservative relationer til branchen er så tætte. Det er det samme med direktør John Wagner fra De Samvirkende Købmænd - han er jo tidligere pressechef for De Konservative. Når de folk har så tætte relationer med De Konservative, har de måske lettere adgang til at få ministeren i tale og få omvendt nogle beslutninger. Og nogle gange virker det på mig, som om at branchen har lagt ordene i munden på ministeren - her tænker jeg både på Bilka-sagen og den aktuelle ftalat-sag. Der er ligheder mellem de to sager," konstaterer Jørn Dohrmann.

S: En legitim borgerret

Hos Socialdemokraternes miljøordfører Torben Hansen vækker det også opsigt, at Lars Abel er aktiv konservativ politiker.

"Det er fuldstændigt nye oplysninger for mig. Men det er en legitim borgerret at være politiker, så det vil jeg ikke klandre Lars Abel for. Men når det er sagt, så vil jeg da sige, at det er lykkedes ham meget godt at påvirke miljøministerens beslutning i den aktuelle sag. For det begynder at blive mistænkeligt, når de omsætningstal for legetøj, som legetøjsforeningen slynger ud, begynder at gå igen i miljøministeriets argumentation. Det er rystende, at branchens tal for et forventet omsætningstab, der aldrig er blevet verificeret, bliver en del af Connie Hedegaards argumentation," siger Torben Hansen.

Business.dk forsøgte torsdag at få en kommentar fra ministeren. Via sin pressechef meddelte hun fredag eftermiddag, at hun ikke ønsker at kommentere sagen, da hun finder Jørn Dohrmanns udtalelser for at være 'under bæltestedet'.