Deutsche Bankboss: Kræfter i markedet forsøger at skabe mistillid

Den seneste uro om Deutsche Bank har fredag fået bankens topchef, John Cryan, til tasterne. I et åbent brev til medarbejderne, som er lagt ud på Deutsche Banks hjemmeside, skriver John Cryan, at Deutsche Bank hviler på et stærkt økonomisk fundament, men at aktien er blevet genstand for spekulation.

John Cryan. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL ROLAND

Meldingen kommer, efter Bloomberg News torsdag kunne berette, at interne notater, som nyhedsbureauet er kommet i besiddelse af, viser, at en række hedgefonde er begyndt at trække midler ud af banken.

Ifølge John Cryan har oplysningerne skabt bekymringer, som han betegner som uberettigede. Eksempelvis skal oplysningerne om hedgefondene ses i et større billede, skriver John Cryan, der peger på, at banken har over 20 mio. kunder.

»Jeg kan forstå, hvis I er bekymrede over den omfattende dækning af emnet. Vores bank er blevet genstand for spekulation. Vedvarende rygter forårsager store udsving i vores aktiekurs,« skriver John Cryan og fortsætter:

»Det er vores opgave at forhindre et forvrænget billede af banken i at forstyrre vores daglige forretning. Tillid er fundamentet for bankdrift. Nogle kræfter i markedet forsøger i øjeblikket at skade denne tillid.«

Aktien i Deutsche Bank falder fredag middag med 5 pct. til 10,34 euro, hvilket bringer det samlede tab siden nytår op på 54 pct.

Den seneste tids bekymringer om banken tog for alvor fart for godt to uger siden, da det kom frem, at det amerikanske justitsministerium kræver op til 14 mia. dollar for brud på god skik i forbindelse med markedsføring af realkreditobligationer i perioden op til finanskrisen. Kravet svarer i runde tal til Deutsche Banks markedsværdi.

I denne uge har tyske medier så spekuleret i, at Deutsche Bank kan få behov for statsstøtte, hvilket er blevet afvist af bankens topchef.

I brevet til de ansatte fremhæver John Cryan en række tiltag og økonomiske nøgletal, der underbygger, at banken er sund.

For det første konstaterer Deutsche Bank-chefen, at alle kapitalkrav overholdes, og at restruktureringen er på sporet.

For det andet peger John Cryan på, at banken har reduceret sine markeds- og kreditrisici i de senere år, og at balancen igennem de seneste to årtier ikke har været mere stabil.

For det tredje viste første halvår et overskud før skat på omkring 1 mia. euro.

Og for det fjerde er bankens likviditetsreserver - hvilket John Cryan betegner som den vigtigste faktor i en tid som denne - på over 215 mia. euro, hvilket beskrives som en "komfortabel buffer".

/ritzau/FINANS