Deutsche Bank rammer historisk lavpunkt

Tab og juridiske slagsmål i milliardklassen har sendt Deutsche Bank i knæ. Tysklands største bank tabte over 50 milliarder kroner i 2015 og skal frem mod 2020 igennem en restrukturering, der skærer omkring 35.000 af bankens 98.000 ansatte.

I oktober satte Deutsche Bank-topchef, John Cryan, yderligere 1,2 milliarder euro af til kommende udgifter til retssager.
Læs mere
Fold sammen

Tysklands største bank er på skrump. Det er otte år siden, at finanskrisen ramte og ramte hårdt, men først nu er Deutsche Bank for alvor i gang med at rydde op.

Det seneste år har banken indgået juridiske forlig i milliardstørrelsen, solgt dele af banken fra og nedskrevet værdierne af det tilbageværende. Det udmøntede sig ved torsdagens fremlæggelse af bankens årsregnskab for 2015 i et historisk stort tab på 6,8 milliarder euro eller godt 50 milliarder kroner i 2015.

Fyringer og skandaler

Den tyske storbanks nedtur har man kunnet følge på aktiemarkedet, hvor Deutsche Bank-aktien siden sommeren 2015 har mistet knap halvdelen af markedsværdien. Torsdag dykkede aktien til kurs 16,2 – det laveste niveau siden 2008 og dermed til en markedsværdi på 166 milliarder kroner. Det er 14 milliarder kroner mindre end Danske Banks markedsværdi, på trods af at Deutsche Banks balance er 3,5 gange så stor som Danske Banks.

Gennem året har Deutsche Bank gentagne gange tiltrukket sig opmærksomhed, specielt med nyheder om nye store fyringsrunder eller nye skandalesager, hvor Deutsche Bank er taget i brud på lovgivningen og derfor har betalt enorme bøder.

I april 2015 betalte Deutsche Bank eksempelvis 2,5 milliarder dollar svarende til omkring 17 milliarder kroner i et forlig med amerikanske og britiske myndigheder efter anklager om at have medvirket til at manipulere med den såkaldte Libor-rente, der fungerede som en vejledende rentesats for forretninger banker imellem.

Det er blot én i rækken af Deutsche Banks dyre lovbrud, der ifølge nyhedsmediet Bloomberg News løber op i mere end 12,7 milliarder euro eller 94 milliarder kroner siden 2012.

Den seneste sag omhandler veksling af russisk valuta til amerikansk valuta for op mod ti milliarder dollar gennem Deutsche Bank, uden at banken har kontrolleret transaktionerne for mulig hvidvaskning. Sagen efterforskes i øjeblikket af amerikanske myndigheder.

Milliarder til retssager

I oktober satte bankens topchef, John Cryan, yderligere 1,2 milliarder euro af til kommende udgifter til retssager. John Cryan blev indsat som medtopchef i juli i stedet for Anshu Jain, der blev kritiseret for ikke at have taget tilstrækkelig hånd om problemerne i banken. Til maj 2016 bliver John Cryan ene mand på posten som topchef, når den anden medtopchef, Jürgen Fitschen, efter planen stopper.

Ud over at sætte de 1,2 milliarder euro af offentliggjorde John Cryan i oktober også en restruktureringsplan kaldet »Strategi 2020«. Den betyder blandt andet, at banken suspenderer udbyttebetaling i to år og trækker sig ud af ti lande, herunder Danmark.

Farvel til 35.000 medarbejdere

9.000 fuldtidsansatte kommer til at miste deres job, mens yderligere 6.000 eksterne IT-udviklere skæres fra. Dertil kommer, at banken planlægger at sælge forretninger og øvrige aktiver fra, hvilket vil reducere bankens medarbejderantal med yderligere 20.000. Dermed planlægger banken altså at sige farvel til omkring 35.000 af bankens i dag omkring 98.000 ansatte.

I forbindelse med aflæggelsen af årsregnskabet torsdag udtalte topchef John Cryan, at strategien skal skære den 146-årige Deutsche Bank til, så den igen bliver stærk og mere effektiv.

»I 2015 gjorde vi betydelige fremskridt med gennemførelsen af vores strategi. De meget nødvendige beslutninger, som vi tog i anden halvdel af året, har ført til et nettotab for fjerde kvartal og hele året. Vi er fokuserede på 2016 og fortsætter med at arbejde hårdt for at rydde op i vores tidligere problemer. Omstruktureringsarbejdet og investering i vores platform vil fortsætte hele året. Vi ved, at perioder med omstrukturering kan være udfordrende. Men jeg er overbevist om, at ved fortsat at implementere vores strategi på en disciplineret måde kan og vil vi forvandle Deutsche Bank til en stærkere, mere effektiv og bedre kørende institution,« siger John Cryan.