Deutsche Bahn privatiseres

En af Tysklands største privatiseringer – salget af statsbanerne Deutsche Bahn – bliver formelt skudt i gang tirsdag. Transportminister Tiefensee vil sælge 25 pct. af aktierne i slutningen af 2008, en handel til ca. 37 mia. kr.

Den tyske transportminister Wolfgang Tiefensee vil starte den planlagte privatisering af Deutsche Bahn med at sælge 25 pct. af aktierne i udgangen af 2008, skriver ugemagasinet Focus. Den tyske regering skal færdigbehandle forslaget tirsdag, og det er endnu uafklaret om aktierne bliver solgt i fri handel eller til strategiske investorer, og hvor stor DB’s andel bliver.

Det tegner til at blive det største salg af statslige aktiver siden salget af Deutsche Post i november 2000, og afhængig af salgsmodellen og aktiemarkedets udvikling kan salget stadig nå at overgå salget af postvæsenet.

Financial Times har erfaret, at tyske embedsmænd har hævet vurderingen af DB til 20 mia. euro – et beløb der er dobbelt så højt som den mest pessimistiske af de tidligere vurderinger af selskabet, der har 240.000 ansatte og 34.000 km spor.

Salgsprocessen startede helt tilbage i 1994, men er siden strandet på uenigheder mellem borgerlige på den ene side og venstrefløjen og fagforeninger på den anden. Først med den seneste koalitionsregering mellem Kristendemokraterne og Socialdemokraterne er der kommet enighed om privatiseringen.

Et af de afgørende stridspunkter har været opsplitningen af tog og skinner. Liberale kræfter har ønsket en model som i England og Danmark, hvor sporerne skilles ud i særligt selskab, men det har mødt stærk modstand – ikke mindst efter de dårlige engelske erfaringer, der endte med en de facto gennationalisering af skinneselskabet Railtrack. Spørgsmålet om opsplitningen er endt med et kompromis, hvor DB har fået koncession til at drive skinnerne de næste 15 år.

DB’s stærke topchef Hartmut Mehdorn har tidligere forudset et delvist salg allerede i første halvdel af 2008. Men den tidshorisont afviser Tiefensee som ”meget ambitiøs”. Det tyske parlament skal behandle regeringens forslag i november.