Dette spørgsmål kan ramme Novo onsdag: Hvor mange flere amerikanere skal dø, før priserne falder?

Amerikanske politikere er bevæbnet til tænderne, når Novo og selskabets to ærkerivaler onsdag skal forsvare sine priser på insulin i den amerikanske kongres. Det danske selskab kan blive presset af det faktum, at diabetespatienter er døde i USA, fordi de ikke havde råd til insulin.

Novos amerikanske chef, Doug Langa, kommer i skudlinjen onsdag under en høring i den amerikanske kongres.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Nicole Pereira/Ritzau Scanpix

For en uges tid siden blev en lille gruppe diabeteseksperter bedt om at formulere ét spørgsmål, som de ville stille et panel bestående af repræsentanter fra Novo Nordisk og det danske selskabs to ærkerivaler, Eli Lilly og Sanofi, samt USAs mest magtfulde medicinindkøbere.

Opgaven blev leveret af Demokraternes Diana DeGette fra Repræsentanternes Hus, der var få minutter fra at afslutte en høring om tårnhøje insulinpriser kaldet »Priced Out of a Lifesaving Drug: The Human Impact of Rising Insulin Costs.«

Da Diana DeGette bad diabeteseksperten Kasia Lipska om at formulere sit spørgsmål, lød det uden tøven:

»Jeg ville spørge: Hvor mange flere amerikanere skal dø, før priserne falder?«

Onsdag risikerer Novos amerikanske direktør, Doug Langa, at blive stillet netop det spørgsmål, når han står skoleret ved endnu en høring om insulin i Repræsentanternes Hus sammen med kollegaer fra Eli Lilly og Sanofi.

Kasia Lipska, kvinden bag det kontante spørgsmål, er endokrinolog og forsker ved det prestigefyldte Yale University. Hun publicerede tidligere på året sammen med en række andre forskere en videnskabelig artikel, der viste, at en ud af fire patienter rationerede deres insulin.

Kasia Lipska, endokrinolog og forsker ved Yale University

»Hvor mange flere amerikanere skal dø, før priserne falder?«


For få måneder siden betegnede Kasia Lipska i Berlingske Business situationen med de nødlidende amerikanske diabetespatienter som en regulær krise.

»Det er grusomt og absolut uacceptabelt for patienter med diabetes, at de skal kæmpe, må rationere deres medicin og i nogle tilfælde dør, fordi de ikke har råd til insulin, som er et middel, der er helt essentielt for deres velbefindende og overlevelse,« sagde Kasia Lipska til Berlingske.

Patienter er døde

I december 2018 erkendte amerikanske myndigheder, at diabetespatienter i USA er døde, fordi de ikke havde råd til insulin.

Ifølge den internationale forening af diabeteslæger og forskere Endocrine Society er diabetes den mest omkostningstunge kroniske sygdom i USA.

Ved høringen i Repræsentanternes Hus i sidste uge var Alvin C. Powers placeret ved siden af Kasia Lipska fra Yale University i det håndplukkede ekspertpanel. Alvin C. Powers var taget til høring som talsmand for Endocrine Societys over 18.000 medlemmer.

Den amerikanske forsker fortalte åbent om, hvordan amerikanske diabetikere kommer i klemme i et yderst kompliceret sundhedssystem.

»Vores insulinforsyningssystem er defekt, unfair og farligt. Vores patienter har fortjent bedre,« sagde Alvin C. Powers.

Han skød samtidig mod insulinproducenternes utallige prisstigninger, der har betydet, at et stigende antal amerikanske patienter bliver fanget i en situation, hvor de ikke har råd til livsvigtig insulin.

»Prisen på insulin er de seneste 15 år steget til det tredobbelte. Det er svært at forstå, hvorfor prisen på et medikament, der er forblevet uændret i næsten to årtier, fortsætter med at skyde i vejret,« sagde Alvin C. Powers.

Når det gælder diabetes, står det amerikanske samfund med det fundamentale problem, at sygdommen er gået fra at være en relativt lille omkostning til i dag at udgøre en større udgiftspukkel.

Sygdommen kostede i 2017 USA omkring 2.170 milliarder kroner.

Det politiske pres på den globale medicinalbranche er over de seneste måneder blevet øget markant.

Novo Nordisk er et af flere medicinalselskaber, der er blevet bedt om at forklare sig for politikere i den amerikanske kongres.

Topchefer fra den globale medicinalbranche måtte i februar stå skoleret i det amerikanske senat, som havde indkaldt til høring om landets medicinpriser.

Under høringen beskrev amerikanske senatorer medicinalselskabernes priser som værende »moralsk frastødende« og øgede dermed trykket på en branche, som længe har været under pres i offentligheden.

I USA har politikere fra både Demokraterne og Republikanerne sat scenen for, at landets stigende udgifter til receptpligtig medicin vil stå højt på den politiske dagsorden i år.

Over 30 millioner amerikanere er ramt af diabetes.

Onsdagens høring med insulinproducenterne i centrum kan følges direkte via dette link fra kl. 16:30 dansk tid.