Detailsalget skuffer igen

Detailsalget fortsætter med at dykke trods forventninger blandt flere økonomer om det modsatte.

For anden måned i træk dykker detailsalget. Fra april til maj faldt salget med 0,2 procent, viser tal fra Danmarks Statistik. Dermed er det forbrugsopsving, som flere økonomer så i horisonten for nogle få måneder siden, forsvundet.

"Dagens tal viser desværre og noget skuffende, at vi tilsyneladende stadig venter på at se livstegn fra de danske husholdninger," skriver Christian Hilligsøe Heinig, chefanalytiker hos Sydbank.

På et år er privatforbruget i Danmark faldet med 7,3 procent. Og det er et væsentligt større fald end i de fleste andre lande, understreger økonom i Danske Bank Las Olsen.

Faldet kan overraske
"Krisen i Danmark er altså ekstra meget drevet af fald i forbruget. Det kan undre lidt i og med, at den disponible indkomst faktisk udvikler sig meget positivt, takket være store lønstigninger og skattelettelser," skriver han og forklarer det med frygten for arbejdsløshed og faldet i husprisen samt aktiekurser.

Han ser dog positive tegn forude med udbetalingen af SP-penge.

"Der burde være mulighed for et pænt opsving i forbruget herhjemme i takt med, at SP-pengene bliver udbetalt, arbejdsløsheden stiger knap så hurtigt, huspriserne nærmer sig bunden, og de nye skattelettelser i 2010 rykker nærmere," skriver Las Olsen.

/ritzau/