Det vestjyske bånd lider, mens Vestas viser rettidig omhu

Med fyringen af 350 medarbejdere i Lem gør Vestas, hvad selskabet skal for at bevare en god forretning. Men i Vestjylland måles forholdet til Vestas ikke i kroner, og forholdet sættes på ny på prøve.

Vestas-fabrikken i Lem er vingeskudt efter masseafskedigelserne. Arkivfoto: Bo Amstrup Fold sammen
Læs mere

Det er næsten som et spøgelse fra fortiden at se en forside på den lokale avis fra Ringkøbing-Skjern-området, der melder om fyringer i Vestas. Efter et par år med uafbrudt optur for Vestas, oplevede medarbejderne på den vestjyske fabrik igen en snert af hverdagen fra selskabets kriseår, da Vestas onsdag annoncerede, at man skærer 350 job på vingefabrikken i Lem. Som det nylige kvartalsregnskab bekræftede, så er vindmølleproducenten dog langt fra i ­krise, og ifølge Morten Dyrholm, der er underdirektør med ansvar for marketing og kommunikation hos Vestas, sker fyringerne, fordi andre Vestas-fabrikker kan fremstille vingerne billigere.

»Vi kigger løbende på vores produktions-setup og vores konkurrencedygtighed på den korte og den lange bane. Det er en dynamisk markedsplads, og derfor justerer vi løbende på globalt niveau og tilpasser produktionen i forhold til, hvor vi er mest konkurrence­dygtige,« siger Morten Dyrholm.

Vestas oplyser ikke hvor mange ansatte, der er på de enkelte fabrikker, men på tværs af produktionsfaciliteter i Danmark har koncernen lidt over 2.300 ansatte. Det er ikke første gang, at den manglede konkurrencedygtighed koster job i denne gruppe. På den vel nok sorteste dag i Industridanmark siden de store værftslukninger fyrede Vestas i 2010 op mod 3.000 danske medarbejdere i produktionen, og her ­udtalte daværende adm. direktør Ditlev Engel sig ganske rammende om konkurrenceforholdene i Danmark.

Danske fabrikker er de dyreste

»I dag er det billigere for Vestas at producere en vindmølle i Spanien og fragte den til Sverige, end det er at sende den ud af Danmark. Og skulle man sende en mølle fra en af vores kinesiske fabrikker til Danmark, vil de samlede omkostninger være de samme, som hvis den var fremstillet her i landet,« sagde han.

Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen kalder det rettidig omhu, at Vestas skærer ned i lyset af, at det kommende år formentlig ­bliver svagere end 2016.

»Geografisk forventer man sig et stabilt europæisk marked i 2017, så på den måde giver det ikke én til én mening. Men hvis man ser ud over Vestas’ fabrikker, så er det klart, at de danske har de højeste produktionsomkostninger, og når 2017 formentlig bliver lidt svagere, så ser man på, hvor det giver mest mening at ­skære for at minimere indtjeningsfaldet,« siger Jacob Pedersen.

Kærlighed på prøve

Byen Lem, hvor Vestas nu fyrer 350 medarbejdere, er selskabets fødeby. Her er man stolt af Vestas, men da Berlingske besøgte byen for halvandet år siden, fortalte flere unge i byen, at Vestas blev set som et godt, men usikkert sted at arbejde i forlængelse af alle fyringerne på fabrikken. Helge Albertsen, der er formand for Dansk Metal Skjern-Ringkøbing, er også bange for, at Vestas’ bånd med fødebyen smuldrer.

»Jeg er ikke så overrasket, for jeg ved, at ­produktionen er under alvorlig pres, og den historiske tilknytning til Vestjylland fylder ­ikke længere, og det er den eneste grund til, at Vestas stadig har fabrikker i Danmark,« siger Helge Albertsen.