Det ved vi om Nykredits børsplan

Landets realkreditkæmpe kæmper for at blive børsparat inden for to år i jagten på op mod 25 milliarder kroner. Allerede i næste uge forventer et repræsentantskab at træffe endelig afgørelse om børsnoteringen.

Nykredit Flag og Logo på Under Krystallen på Kalvebod Brygge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Inden for 12-24 måneder skal Nykredit være klar til en børsnotering. Torsdag meddelte landets største realkreditinstitut, at Foreningen Nykredits repræsentantskab allerede 10. februar 2016 vil træffe beslutning om børsnoteringen.

Børsnoteringen skyldes, at Nykredit står over for nye og skærpede kapitalkrav, der er på vej fra internationale myndigheder. Kravene betyder blandt andet, at realkreditkæmpen over de næste fem-seks år skal skaffe op mod 25 milliarder kroner. Foretages der ikke grundlæggende forandringer, fremhæver Nykredit, at kravene selv i en minimumsversion vil være en »væsentlig udfordring for Nykredit i sin nuværende form«.

Nykredit har så småt taget hul på jagten efter de fornødne milliarder i de senere år. I 2014 og 2015 er medarbejderstablen blevet barberet væsentligt ned, og udviklingen fortsætter til og med 2018. Senest i onsdags besluttede Nykredit at sætte koncernens mondæne hovedsædebygninger til salg for i stedet at flytte ind i et billigere og mere effektivt domicil væk fra de høje kvadratmeterpriser.

»Tiden er ikke til dyre adresser midt i København,« som Nykredit-tophefen, Michael Rasmussen, formulerede sig.

Om Nykredit bliver en interessant aktie for investorer, afhænger af resultater, udvikling og det investeringsmæssige DNA, vurderer investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen.

»Vi har ikke noget lignende, som er børsnoteret i Danmark. Selv om bankerne ikke aktuelt er de mest investeringseftertragtede i et nulrentemiljø, er vækstudsigterne inden for realkredit ikke helt så dårlige. Af den grund kan Nykredit, med forbehold for konditionerne, blive vel børsmodtaget,« siger Per Hansen.

Tre nøglepersoner vil komme til at præge toppen af Nykredit i fremtiden. Topchef Michael Rasmussen fortsætter som øverste chef for koncernen, mens Egmont-topchefen, Steffen Kragh, bliver ny bestyrelsesformand for Nykredit Holding, der er holding-selskab for den samlede Nykredit-koncern. Foreningen Nykredit ejer knap 90 procent af aktierne i holding-selskabet, og her ventes professor og tidligere vismand, Nina Smith, at blive ny formand.

Derudover ventes TV 2-topchef Merete Eldrup at blive næstformand i bestyrelsen, hvor det også er værd at hæfte sig ved, at Helge Leiro Baastad, koncernchef i Gjensidige Forsikring, også indtræder som nyt medlem.

»Helge Leiro Baastad har mangeårig ledelseserfaring fra den finansielle sektor og har som koncernchef forestået børsnoteringen af Gjensidige, som netop er kendetegnet ved en foreningsejet struktur med en kundeudbyttemodel,« oplyser Nykredit.