»Det var ingen god dag«

Uffe Bie, tidligere formand for økologisektionen i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, indgav for en uge siden sin konkursbegæring.

Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag 7. januar var en skæbnens dag for den 50-årige Uffe Bie, formand for Landbrug & Fødevarers økologisektion frem til efteråret 2014.

Det er ikke kun en masse menige landmænd, der må dreje nøglen om. Danmarks galopperende økonomi- og landbrugskrise har også ramt en af de mangeårige organisationsfolk i landbrugets top.

»Jeg erklærede mig selv konkurs i den lokale ret. Det var sgu ikke sjovt og ingen god dag. Bestemt ikke. Vi prøvede forskellige løsninger, der blev afvist af banken. Derfor var der ingen andre muligheder for mig end at gå konkurs,« siger han.Var det vemodigt 7. januar at tage beslutningen om at gå konkurs?

»Ja det var det da. Det var ingen sjov dag. Overhovedet ikke. Men jeg kunne se mig selv arbejde med noget, der i mange år ville være udsigtsløs, hvis jeg ikke kunne få nogen afklaring på min økonomiske situation. Selv om det varer mange år, inden jeg skal på pension, er det begrænset, hvor meget jeg kan spare op årligt på at være landmand. Nu vil jeg prøve at finde mig et nyt job,« siger han.

Renteswap gav dødsstødet

Hjertet hos den entusiastiske økolog fra Ejstrupholm ved Brande i Midtjylland har i mange år banket for økologi. Han har bygget en besætning op med cirka 220 økokøer og 190 hektar jord med korn og andre planteafgrøder. Men nu er det slut. Gælden er på 34 mio. kr. En renteswap fra 2007 var med til at koste ham gården. Og da det i efteråret 2014 stod klart, at priserne på mælk og andre landbrugsprodukter var begyndt at falde og ville fortsatte med at falde endnu mere, gik han til sin bank.

»Jeg bad om mere likviditet, men det ville de banken ikke stille til rådighed. Jeg arbejdede også med andre løsninger med banken, blandt andet en akkord for at reducere gælden. Det ville banken hellere ikke være med til. Men jeg går ikke fra gården som en bitter mand. Det har været en fornøjelse at være økolog. Jeg har haft 23 fantastiske år her på gården. At det så ender med en konkurs, er da noget møg,« siger Uffe Bie, som Nykredit har ansat til at drive gården i konkursperioden.