Det tjener Nordens børsmæglere

Lønninger er dybt hemmelige i bankverdenen, men i Sverige og Norge er der adgang til skattelisterne, og dermed kan man sætte tal på børsmæglernes millionlønninger.

Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix. SEB Enskildas aktieanalysechef tjente sidste år mere end dobbelt så meget som storbankens topchef, Annika Falkengren.
Læs mere
Fold sammen
Nyhedstjenesten E24 har været på besøg hos de svenske skattemyndigheder for at se nærmere på, hvad de førende svenske børsmæglere tjente sidste år.

Opgørelserne er ikke klar for alle, men det står i hvert fald klart, at Björn Jansson, der sidste år var chef for aktieanalysen i storbanken SEBs aktiehus Enskilda, kunne hente 14,4 mio. svenske kr., eller 10,1 mio. kr. hjem på lønkontoen. Han er siden skiftet til investeringsbanken Carnegie.

Men hos SEB sidste år tjente han godt dobbelt så meget som storbankens øverste chef, Annika Falkengren, der fik en samlet løn på 8 mio. svenske kr.

Det er ikke unormalt at børsmæglere kan tjene flere penge end selv den højst placrede direktør, men 2008-lønningerne skal også ses i forhold til århundredes finanskrise, som også ramte Norden med fuld styrke, og blandt andet resulterede i at SEBs aktiekurs faldt med 61 pct.

Høje lønninger trods dårlige forretninger
Den svenske storbank Swedbank kom sidste år ud i et massivt stormvejr på grund af lemfældig kreditgivning i de baltiske lande og Ukraine.

Men det forhindrede ikke chefen for Swedbank Markets, Magnus Geeber, i at give 6 mio. svenske kr. hjem sidste år, hvilket i øvrigt var 40 pct. mere end han tjente i 2007.

Både i USA og Europa har netop børsmæglernes aflønninger været under kraftig kritik. Normalt er formlen, at man ud over en solid fast hyre får knap halvdelen af driftsresultatet i den division hvor man arbejder. Og det kan føre til, at man ikke interesserer sig for resten af den bank man arbejder for, og at særligt handlerne tager store risici for at få en stor bonus.

Nordeas millionlønninger
Som tidligere omtalt på Business.dk har samtlige godt 1600 ansatte i Nordea Markets, der primært er placeret i København, i snit tjent 160.000 kr. om måneden i år, svarende til en gennemsnitlig årsløn på 1,9 mio. kr., hvis bonusniveauet holder i andet halvår.

Danske Bank har tidligere offentliggjort hvor store de samlede bonusbetalinger er i Danske Markets, men det er man uden forklaring holdt op med. Selv om Danske Bank i år har ændret sin bonusmodel, så børsmæglerne ikke i samme grad får belønning for at tage kortsigtede spekulative risici, så er det samlede lønniveau i Danske Bank formentlig ikke væsentligt forskelligt fra niveauet i Nordea og SEB.

Norske lønninger i top
Norge har derimod i flere år skilt sig ud ved at have markant højere børsmæglerlønninger end i Danmark, Sverige og Finland.

Selv om der er åbne skattelister i Norge, så er tallene for 2008 endnu ikke klar. Men hvis man ser på tallene for 2007, så tjente direktøren for aktiehuset ABG Sundal Collier, Jan Petter Collier, 53,1 mio. norske kr., eller knap 45 mio. danske kr. Han betalte 23,2 mio. norske kr. i skat, og havde en skattepligtig formue på godt 500 mio. norske kr.

En af de mest erfarne norske aktiehandlere, Jan Petter Sissener, der blandt andet har arbejdet for islandske Kaupthing, tjente i 2007 17,6 mio. norske kr., mens den 36-årige porteføljeforvalter Filip Weintraub fra Skagen-fondene hev 16,1 mio. norske kr. hjem, betalte 7,8 mio. kr. i skat og havde en skattepligtig formue på 25,4 mio. kr.

Både de norske og svenske skattetal skal dog tages med et gran salt, da der er tale om skattepligtig indkomst, hvilket blandt andet betyder at det er efter indbetalinger til pensionsopsparinger og andre fradrag.