Det svenske ejendomsmarked løjer af

Specielt udenlandske investorer er meget interesserede i at svenske ejendomme, og de er for første gang siden finanskrisen nettokøbere. Alligevel har omsætningen pil nedad - de nuværende ejere har ikke rigtigt lyst til at sælge.

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Det svenske ejendomsmarked er uden sammenligning det førende i Norden. Men tendensen her er let faldende aktivitet, vurderer firmaet Newsec, der beskæftiger sig med en bred vifte af mægler-, rådgivnings- og administrationsaktiviteter i vores naboland.

Det forventede fald er dog ikke stort, og det skyldes ikke pessimisme blandt investorerne – snarere tværtimod: De vil gerne købe ejendomme, men ejerne vil også gerne beholde dem, så der er ikke så meget til salg som tidligere. Med andre ord: Der er simpelthen ved at være udsolgt.

De udenlandske investorers adfærd på markedet vidner også om, at den grundlæggende stemning er positiv. De har de seneste tre kvartaler været nettokøbere, og det er første gang siden finanskrisen, man ser dét.

På dette felt har udviklingen i Sverige været noget anderledes, end den har været i Danmark. Herhjemme er de udenlandske købere blot blevet mere og mere aktive siden finanskrisen.

Men det er også i høj grad trukket af investeringer i nyere boligudlejningsejendomme. Dette segment går de udenlandske købere uden om i Sverige, fordi man her har regulering af huslejen, også i nye ejendomme, oplyser rådgivningschef Max Barclay fra Newsec. I Danmark er det kun i gamle ejendomme, at huslejen er reguleret.

Det er da også kontor-, industri- og butiksejendomme, de udenlandske købere nu erhverver i Sverige.

”Over det seneste år har Sverige været set som et meget stabilt og gennemskueligt marked, og det er noget, som de udenlandske investorer – specielt de institutionelle – kigger efter. Hvad der måske har ændret sig er, at vi har set flere langsigtede investorer komme ind, og ikke så mange opportunistiske,” siger Max Barclay.

Ifølge Newsec tal har omsætningen af investeringsejendomme i første halvår har været lidt stigende, når man korrigerer for at omsætningen sidste år indeholder en situation, hvor et ejendomsselskab overtog et andet selskab – det var Castellum, der købte Norrporten for 22,5 mia. svenske kroner.

Men i andet halvår forudser man altså et fald, så året samlede omsætning vil lande på 170-180 mia. svenske kroner, hvilket vil være 30-40 mia. kroner lavere end sidste år, inklusive Norrporten-handlen.