Det store brag eller de mange små?

Carlsberg er for anden gang på tre måneder ude i en større fyringsrunde. Over 100 medarbejdere i stabsfunktioner fyres, og der ændres samtidig i topledelsen. Mens medicinalselskabet Lundbeck forleden fyrede 1.000 mand i ét hug, og den nye topchef Kåre Schultz fik ros for sin handlekraft, fik Carlsbergs nye topchef, Cees ’t Hart, en mere blandet modtagelse på sin første offentlige optræden.

Erhvervsjournalist, Jesper Kongskov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Derfor kan det undre, at den nye stærke mand øverst i direktionen i Carlsberg ikke offensivt går ud og melder forandringerne ud. Det kan også undre, at Carlsberg vælger en strategi for sine fyringsrunder, som kommer drypvist. Der er ikke noget i en organisation, der skaber uro som rygter og snak på gangene om fyringer. Det er gift for en effektiv organisation, som risikerer at miste fokus og momentum. Ingen siger, at det store brag, som Schultz lavede i Lundbeck, er nogen sjov oplevelse for de ansatte. Men så er det i det mindste ude i det åbne og overstået på én gang.

Når det samtidig står klart, at Carlsberg er på vej med flere tiltag, der kan betyde fyringer og forandringer, vil usikkerheden fortsætte en rum tid endnu. Det er farligt i Carlsberg, der i den grad har brug for at finde sine ben igen efter et katastrofalt halvårsregnskab, hvor den forventede skuffelse på de østeuropæiske markeder blev suppleret af en overraskende skuffelse på Carlsbergs vesteuropæiske markeder. Vesteuropa havde ikke leveret de ventede effektiviseringsgevinster, og det kostede på resultatet.

Koncernfinansdirektør Jørn P. Jensen signalerede til investorerne, at det skyldtes, at ledelsen havde stillet højere krav, end medarbejderne kunne leve op til. Ikke et godt signal på så kritisk et tidspunkt for virksomheden.

Uanset rationalet i at foretage én stor fyringsrunde eller flere små, når der skal gøres hovedrent i en virksomhed i krise, så er der store forandringer på vej i Carlsberg.

Lytter man til signalerne fra Cees ’t Hart, kommer han til at tage hårdt fat i Carlsberg og er klar til at gennemføre massive forandringer. Og det sker med stor og tydelig opbakning fra bestyrelsesformand Flemming Besenbacher.

Nu er topledelsen blevet slanket. Spørgsmålet er så, hvor meget der skal renses ud af ansatte og bryggerier i eksempelvis Rusland, og om Hart planlægger helt at trække bryggeriet ud og droppe markeder, hvor Carlsberg ikke gør det godt nok, for at fokusere på kernemarkeder, der kan vise vækst. Også nogle af de mange, mange varemærker kan falde for sparekniven.

Vi må vente helt til foråret med at se Harts endelige strategiplan for Carlsberg. Først her er han klar, og først her vil det fulde billede af ændringerne i Carlsberg stå klart. I mellemtiden vil uroen trives i bedste velgående blandt Carlsbergs medarbejdere.